2018. 11. 21.

Áram nélkül nem megy

Látványos baleset történt vasárnap Wuppertalban: leszakadt az áramvezető sín a Zoo/Stadion állomásnál. Legalább két hétig busszal utazhatnak az utasok, mert keresik a hiba okát.






Vasárnap 13 órakor mintegy 350 méter hosszban leszakadt az áramvezető sín a Zoo/Stadion és Varresbecker Straße állomások között, a Wupper fölötti szakaszon. Zoo/Stadion állomás a határ a Wasserstrecke (víz fölötti szakasz) és a Landstrecke (föld fölötti szakasz) között, de most szerencsésebb kimenetelű volt a korábban már megtörtént esemény. 2013. október 17-én 18:25-kor Kluse és Landgericht állomások között szakadt le az áramvezető sín, de akkor 76 utas rekedt a balesetben részes szerelvényben és órákra le kellett zárni a völgyben vezető B 7-es utat.

Most viszont az egyik járművezető 12:30-kor jelentette, hogy az áramvezető sín lóg, ezért 12:38-kor a Wuppertaler Stadtwerke (WSW) üzemirányítása elrendelte a 60-as számú vonal leállítását. A mostani balesetben csak egy személyautó sérült meg, amelyik a Siegfriedstraße hídján állt a piros lámpánál. A függővasút pótlására 26 autóbuszt állítottak forgalomba, de a jogilag villamostól megszokott 2-4 perces követés helyett legfeljebb 5 percenként indulnak a SchwebebahnExpress feliratos járatok.

A leszakadt áramvezető sín egy Vohwinkel felé tartó Vossloh/Stadler GTW15 mögött
(fotó: Andreas Fischer / Westdeutsche Zeitung)

Az illetékes államügyészség vasúti üzem gondatlan veszélyeztetéseként kezeli az esetet, az üzemeltető WSW a közlekedési felügyelettel közösen próbálja felderíteni a hiba okát, de 2-3 hétig biztosan nem libeghetünk majd a különleges szakaszon.

A pótlóbuszok csúcsidőben akár 5 percenként is követik egymást, de még így sem érik el a korábbi kapacitást
(fotó: Tim Oelbermann / Westdeutsche Zeitung)

A WSW közlése szerint naponta 85 ezer utas használja a vonalat, ezért is fontos számukra a mihamarabbi helyreállítás.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.