2019. 01. 03.

Véget ér a Szép Hétvége

Majd két és fél évtized után búcsúzik a Deutsche Bahn egyik legsikeresebb díjszabási terméke, a Schönes-Wochenende-Ticket. A jegyfajta 2019 nyaráig érhető el az utazni vágyóknak, az utódja pedig már régóta a piacon van.






1995-ben igazi újdonság volt, amit az előtte eltelt évben megalakított Deutsche Bahn AG a piacra dobott: lényegében fix áron egy napig tetszőleges mennyiségben használhatta az utas a vasúttársaság és a vele szerződött partnerek járatait. Persze azért korlátozások voltak és vannak: csak 9 óra után, másnap hajnalig érvényes a jegy és vannak olyan közlekedési szövetségek, ahol a jegyféléket nem is fogadták el más járatokon, mint amiket a DB üzemeltet. Ráadásul „házon belül” is korlátozásokkal használható a jegy: csak a regionális járatokon, azaz az S-Bahnok, az RB és az RE-vonatok fedélzetén volt érvényes a jegy – ezen túlmenően egyedi szabályozásként elfogadták például a Berlin–Hamburg IRE-n is, de az InterCity, EuroCity és ICE-járatokra már nem érvényes a jegy. Magyar szemmel nézve furcsaág az is, hogy a jegyfélét 1-5 utas használhatja, korábban fix áras volt, de az uztóbbi néhány évben átalakult a rendszer úgy, hogy egy alapáron felül (1 fő, 44 euró) minden további utas esetén 6 euróval nő a jegy ára.

A Rajna-Ruhr-vidéki RE7-es viszonylaton már régen nem a DB Regio szolgáltat. Sok helyen így nem fogadják már el a vasúttársaság jegyét, ezért egyre csökken iránta a kereslet
(fotó: Halász Péter)

A Deutsche Bahn AG közlése szerint a jegyet még június 8-áig értékesítik és a menetrendi év végégig, 2019. december 8-áig felhasználhatók a már megváltott menetjegyek. A DB AG szerint a jegytípus kivezetésének oka az egyre csökkenő kereslet és a tarifarendszer egyszerűsítése. A háttérben persze meghúzódik az is, hogy egyre több helyen nem a DB AG, illetve annak leánycége, a DB Regio a szolgáltató, a magánvasúti operátorok viszont nem szívesen fogadják el a vasúttársaság jegyféléjét, inkább a tőlük a szolgáltatást megrendelő közlekedési szövetségek és tartományok jegyeit preferálják. A vasúttársaság szerint a Schönes-Wochenende-Ticket utódja a Quer-duchs-Land-Ticket lesz, ez már jó ideje szerepel is a kínálatban. A jegytípus nem csak hétvégén, hanem hétköznap is használható: ez utóbbi esetben 9 órától másnap hajnali 3-ig; hétvégén pedig már 0 órától másnap hajnali 3-ig használható a jegy. Az alapára online értékesítésnél ugyancask 44 euró, de a további utasok esetében már ket euróval többet, 8 eurót számolnak. A jegyet több magánvasúti szolgáltató is elfogadja, azonban fogntos, hogy a legtöbb közlekedési szövetség esetén nem érvényes a QdL.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.