2019. 04. 16.

Sikeres 2018 a Rhätische Bahnnál

Mindig április környékén érkezik az elmúlt év gazdasági összefoglalója a legtöbb cégnél. Így történt idén a Rhätische Bahnnál is, ahol a 2018-as év az értékelés szerint kiemelkedően sikeres volt. Növekvő bevétel, növekvő utasszámok és folyamatos fejlesztésekről szólt a tavalyi év a svájci vasúttársaságnál.



A svájci Graubünden kantonbeli keskeny nyomközű vasúti hálózatot üzemeltető Rhätische Bahnt valószínűleg keveseknek kell bemutatni. A hegyi vasút azonban évről évre egyre jobb eredményeket hoz, így volt ez 2018-ban is, amelyről pontos adatokat a tavalyi üzleti évet bemutató beszámolóból tudhatunk meg. A 2018-as évben az előzőhöz képest a bevétel 1,7 millió svájci frankkal növekedett, míg a személyforgalom iránti kereslet 3 százalékkal nőtt. Az összesen 12 millió utas a 2017-hez képest 10 millió kilométerrel többet utazott a rétiai kisvasúttal. Ezen felül a teherforgalom, és a Vereina-alagúton át közlekedő autószállító vonatok számai is növekedtek. Utóbbi a 2018-2019-es téli szezonban rekordot is döntött, még soha ennyi autós nem választotta a Klosters és Sagliains közötti kapcsolatot.

Az RhB teherforgalmi üzletága ugyan nem mutatott sok fejlődést 2017-hez képest, de még mindig fontos részét képezi a vállalatnak 
(fotó: Berky Dénes)

A számok ilyen szintű növekedése azonban nem ok nélküli, az RhB az elmúlt évben összesen 272 millió svájci frankot költött el az infrastruktúra és a járműpark fejlesztésére. Előbbire példa a folyamatosan kiépülő, ETCS alapokon a Siemens által fejlesztett vonatbefolyásoló rendszer, a ZSI 127, illetve említhetjük akár a több felújított állomást, a több helyen épülő kétvágányú szakaszokat, vagy akár a folyamatos üzem mellett felújított alagutakat, hidakat is. A járművek terén pedig, mint korábban írtunk is róla, az RhB történetének legnagyobb járműbeszerzése van éppen folyamatban, amely során összesen 36 négyrészes szerelvény érkezik a Stadlerrel kötött szerződés értelmében. Természetesen közrejátszik az személyforgalom növekedésében a turizmus fejlődése is, amely évről évre több utast eredményez az RhB hálózatán, köszönhetően a remek marketingkampányoknak és a szolgáltatások folyamatos bővítésének is.

Az RhB új Stadler motorvonatainak – a Capricornnak – első példányát tegnap mutatták be hivatalosan
(fotó: www.swiss-image.ch)

Az RhB vezetése pedig nem ment el szó nélkül amellett, hogy ez a teljesítmény a dolgozók kitartó munkája nélkül nem lett volna lehetséges, így a cég minden, 2018 októbere előtt csatlakozott dolgozója 300 frank összegű hotelutalványt kapott díjazásul.

A fejlesztések az idei évben sem állnak le, épp zajlik a Sagliains–Scuol-Tarasp vonalszakasz teljes felújítása, illetve az első, Capricornnak (a kanton jellegzetes állatának, a kőszáli kecskének rétoromán elnevezése) keresztelt Stadler motorvonat leszállítása is tavasz végén esedékes. A turisztikai ajánlatok is bővülnek a nyári szezonban, a tavalyról már ismert Davos–Filisur nosztalgiavonatok mellett idén Chur és Ilanz között hétvégente nyitott kilátókocsis vonatokkal is utazhatunk, szintén normál díjszabással.

Berky Dénes

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.