2019. 07. 24.

Újra lebeghetnek

A korábbi terveknek megfelelően, augusztus 1-jétől újra utasokat szállíthat a wuppertali függővasút. A nagy öröm mellett viszont bosszantó apróságok is megoldásra várnak még.





A majd' 120 éves üzem történetének leghosszabb üzemszünetét okozó baleset okainak felderítése és egy hasonló esemény megakadályozása miatt közel 9 hónapon át volt kénytelen a napi 82 ezer utas pótlóbusszal utazni, de a műszaki felügyelettel együttműködve belátható időn belül újra a Wupper fölött utazhatnak majd. A felfüggesztések és az áramszedőtörésre figyelmeztető rendszer is megkapta a szükséges engedélyeket. Augusztus 1-jén 5:11-től, 17 kocsi forgalomba állításával 4 perces gyakoriságot kínálnak majd az utasoknak, ahogy azt iskolaszünetben eddig is. Amint az hónap eleje óta biztosan tudható volt, már csak az új, Vossloh-Kiepe GTW15 típusú kocsik maradtak üzemben.

Égszínkékre változott a flotta, amiért kapott a WSW hideget-meleget

Az üzem újraindulásához szükséges, hogy a dolgozók jogosítványa érvényes maradjon, ezért már hetek óta csökkentett sebességgel közlekednek utasok nélkül. Viszont az új, ETCS-alapú biztosítóberendezést még nem sikerült engedélyeztetni, így a 26 kocsi közlekedtetésével tervezett 2 perces követés biztosan nem valósítható meg. Az Alstom által szállított rendszerrel a próbák alapján önmagában nincs gond, viszont a szekrénnyi leírást angol nyelven prezentálták és a hiteles fordítással még nem végeztek a szakemberek. A biztosítóberendezés cseréje így majd újabb kényszerszünettel fog járni, ami az egy hétvégétől egy hétig terjedhet majd az oktatásoktól és a próbáktól függően.

Egyelőre marad a '60-as évek jelfogós, fényjelzős biztosító berendezése
(fotók: Adorján Péter)

A legnagyobb érvágás viszont a 2017. májusa óta tartó 40 km/h-ás sebességkorlátozás, amit egy fékalkatrész és a pálya konfliktusba kerülése miatt rendelt el a felügyeleti szervezet. Ez továbbra is érvényben marad, amíg a fékrendszer rossz helyen lévő elemeit minden kocsin át nem helyezik. A függővasút a megnyitása óta 60 km/h megengedett sebességgel közlekedett, de az új kocsiknál némi hiba csúszott a rendszerbe.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.