2019. 10. 08.

Jegy nélkül felszállás csak a kijelölt ajtón

Meglepő változást vezet be Dél-Morvaországban a régió közlekedésszervezője két fontos elővárosi viszonylaton. A cél az, hogy azokat az utasokat, akiknek nincs jegye, jegyváltásra késztessék elővételben.




A Dél-Morvaországi Régió két fontos, Brno-környéki vasúti viszonylaton komoly változást tervez jövő janauártól. Az S2-es (Brno–Březová nad Svitavou) és az S3-as (Tišnov–Brno–Břeclav) viszonylaton a ČD-vel együttműködve új utazási feltételeket vezetnek be. A tervek leglátványosabb része az, hogy az előre váltott jeggyel nem rendelkező utasok csak egy bizonyos, jelzett ajtón szállhatnak fel a vonatra – adta hírül a zdopravy.cz.
A változásróé szólva a regionális kormányzat szóvivője, Monika Brindzáková az intézkedés kapcsán elmondta: a vonatok kijelölt kocsijain a tető alatt a jegyváltási lehetőségre utaló felirat  lesz majd és itt lesz lehetőségük az utasoknak a korábban, elővételben meg nem váltott jegyet pótolni. A ČD-nek az év végéig fel kell készülnie az intézkedésre és megfelelő jelzésekkel kell ellátni a térség vonatait.
A régió közlekedésszervezési szerve, a KORDIS szerint a speciálisan jelzett kocsiban szinte mindig ott lesz a jegyvizsgáló, így a jegykiadás nem okozhat majd különösebb nehézséget. Azoknál az állomásoknál, ahol a pénztár zárva volt, ott az utasoknak pótdíj nélkül szolgáltatják majd ki a jegyeket a vonaton, de ha az adott állomáson és az adott időszakban nyitva volt a pénztár, akkor az első (jóhiszemű) kísérlet esetében 50 koronás pótdíjat is meg kell fizetnie az utasnak. Ez a pótdíj amúgy szintén emelkedik január 1-jétől, jelenleg a jegy nélkül utazóknak 40 koronát kell fizetnie. Ugyancsak feláras lesz a máshova, a kijelölt területen kívülre felszálló utasok számára a jegyváltás.

Az előreváltott jeggyel nem rendelkező utasok 2020. január 1-jétől Dél-Morvaországban (egyelőre csak az S2-es és az S3-as vonalakon) csak a megfelelően jelzett ajtón szállhatnak fel. A szolgáltatóknak fel kell készülniük az év elejéig a megfelelő jelzésekkel, így a RegioPanterekre is felkerül majd ez a jelzés
(fotó: Halász Péter)

A közlekedésszervezők szerint a menetjeggyel rendelkező utasok számára is jó lesz az intézkedés, hiszen az így utazókat nem fogja folyton zavarni az folyamatos jegyvizsgálat, az „újfelszállózás”, mindazonáltal a közlekedésszervező és a szolgáltatók is erősítik a menetjegyek ellenőrzését ezeken a járatkon. A kijelölt területre való felszállási kötelezettség alól mentesülnek a kerékpárosok, babakocsival vagy éppen kerekesszékkel utazók: számukra a részükre kialakított terület is „védettséget” jelent.
Mindazonáltal a január negatív változásokat is hoz majd: a jelenlegi 56 helyett mindösszesen csak 42 helyen lesz jegyváltási lehetőség a Dél-Morvaországi Régióban. Többek között Adamov zastávka, Brno-Chrlice, Čebín, Hrušovany nad Jevišovkou, Hustopeče u Brna, Křenovice horní nádraží, Moravská Nová Ves, Moravské Bránice, Střelice, Valtice město és Žabčice állomásán szűnik meg a pénztár. Más helyeken a szolgáltató (a ČD) helyett a pályavasút (az SŽDC) munkatársai biztosítják a jegyváltási lehetőségeket. Ilyen helyszín lesz többek között Kobylí na Moravě, Nemotice, Rousínov és Velká nad Veličkou is.
A térség közlekedésszervezője és a szolgáltatók is szeretnék azonban, ha az utasok a jegyváltásukat minél inkább a modern, alapvetően papírmentes irányokba tennék át, ezért fejlesztik majd a korszerű értekesítési csatornákat, számos jegyautomatát helyeznek majd el, az internetes felületeken szintén bővítik a jegyváltási lehetőségeket. A régió a saját applikációját, a Poseidont ajánlja majd, de a ČD is erősíti majd az ő saját mobilappjuk, a Můj vlak elterjesztését. Igaz, a térségi applikáció nem túl népszerű: a Google Play áruházban a csehek 2,6 pontot adnak az appnak, a ČD applikációja jóval népszerűbb a maga 4,5 pontos értékeésével.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.