2020. 02. 13.

A következő megálló: Újpalota

Örömteli hír érkezett a MÁV-csoport háza tájáról: új megállóhelyet építenek Budapesten, a balparti Körvasút mentén. Az Újpalota névre keresztelt vasúti létesítmény egy régi adósság törlesztésének első lépése lehet.




A 2019-es nyáron a Keleti pályaudvar két hetes kizárása alatt a hatvani vonal személyszállító vonatainak egy része új útvonalra került, Pécel és Piliscsaba között közlekedő járatok indultak. A vonatok azonban hiába közlekedtek a Körvasúton, nem álltak meg útközben, mert a rákosszentmihályi vasútállomást nem nyitották meg ideiglenesen sem az utasforgalom számára. Mindezek ellenére láthatóan népszerű volt a körvasúti személyvonat az utasok körében és a felmérések is ezt igazolták. Így a MÁV-csoport úgy döntött: újraindítja a körvasúti személyvonatokat.

A személyvonati forgalom vonzóvá tételének egyik eleme pedig a Körvasúton az utasforgalmi létesítmények fejlesztése. E folyamat első lépése a XIV. és a XV. kerület határán, a Csömöri úti felüljáró közelében épülő Újpalota megállóhely, amelyet 299 millió forintból, saját források felhasználásával valósít meg a MÁV-csoport. A kétvágányú pálya külső oldalaira peronok épülnek, amelyek 55 centiméter magasak lesznek a sínkorona felett, igazodva a viszonylatra tervezett FLIRT-motorvonatok padlómagasságához. A két peron akadálymentesen lesz megközelíthető rámpák segítségével a környező utcák felől. Ezzel megvalósulni látszik a lassan két évtizede emlegetett S-Bahn Budapest-terv első eleme, de jelen formában egy erősen kompromisszumos elemet kapunk.

Ez lesz majd az Angyalföld felé tartó vonatok peronja: a felüljáró alatt már ívben van, valószínűleg ezért sem került ide a másik irányú peron. Ahol a busz látszik, oda kellene egy megálló a valóban jól használható átszálláshoz.

Ellenirányban teljesen egyenes peron épülhetett a valamikori állomásépülettel szemben, bár a 100 méter körüli peronhossz erősen korlátozza a felkínálható kapacitást. Az S36/G43 példáján jól látható, hogy a hiányzó kapcsolatok utasvonzó hatása nagyobb lehet a tervekben vártnál.

A pályán eddig csak biztonságos átjárást jelentett a meanderkorlát, a jövőben ez lesz a vasútállomás bejárata. A mostani lépcső és rámpa biztosan nem felel meg a hatályos előírásoknak, így ez is át fog alakulni.

A Csömöri úti felüljáró alatt már a peronok burkolatát biztosítani hivatott, ránézésre használtnak tűnő díszkövek is feltűntek.

A megállóhely tömegközlekedési kapcsolatai egyelőre meglehetősen gyérek lesznek: a Molnár Viktor utcai buszmegálló az újpalotai oldalon jó 400 méter gyaloglással érhető el; a zuglói oldalon lévő Cinkotai út megállóhely pedig 500 méterre esik a megállóhely kijáratától. Hasonló távolságra esik a térséget feltáró 124-es busz Pestújhelyi tér (450 méter) és Telepes utca (500 méter) megállóhelye is. Ez alkattól függően 5-8 perc rágyaloglást igényel, ami nem feltétlenül lesz vonzó mindenki számára. A helyszínválasztás annyiból tűnik jónak, hogy az akciórádiuszban viszonylag sűrűn lakott területek vannak, de igazán kényelmes átszállást csak a felüljáró cserélésével lehetne biztosítani, bár azt legkorábban a jövő homályába vesző újpalotai gyorsvillamos vagy az M4-es metró építésekor várhatjuk.

5-8 perc séta a legközelebbi városi kapcsolat, pedig alapvetően jó a koncepció
(grafika: MÁV)

A körvasúti személyvonatok menetrendi kínálata egyelőre meglehetősen szűkös lesz. A MÁV-csoport Facebook-oldalán azt írja, hogy a most Angyalföld és Piliscsaba között közlekedő S72-es jelzésű vonatokat hosszabbítják majd meg Rákos állomásig. Ezek a járatok csak hétköznap közlekednek, cserében fél órás követést biztosítanak majd a Körvasúton is. Úgy tudjuk, hogy a mostani, áprilistól életbe lépő 1-es pótlékkal módosított menetrendben nem is számolnak a rákosszentmihályi megállással, mert az a szűkös fordulóidőbe nem férne már bele. Így is kell majd mozgatni a vonatokat, mert a reggeli és az esti időszakban ütközik a Budapest és Berlin között közlekedő Metropol EuroNight menetvonalával a helyi vonatoké, így el kell térni az ütemtől.

A Körvasút személyszállításának beindításához ez a lépés valóban egy első és maximálisan üdvözölhető lépés a MÁV-csoport részéről. De ez valóban csak egy lépés a folyamatban, aminek része kell legyen a Körvasút többi szakaszának elérhetővé tétele. A legegyszerűbben adódó megoldás, mint következő lépés, az nem más lehet, mint Rákosszentmihály állomás reaktviálása. Itt a keskeny peronok jelenleg csak a sínkorona szintjéig érnek – erős jóindulattal. Mivel a személyforgalom itt az 1950-es években megszűnt már, ezért komolyabb fejlesztés nem történt azóta sem. A kérdés egyelőre az, hogy az állomáson hogyan alakítható ki megfelelő peron. A jelenlegi öt vágányos elrendezés szerint legolcsóbban és a kapacitások megtartása mellett csak a II. és a V. vágány külső oldalára építendő szélesebb és magas peron jöhet szóba, ezzel megszakítva az amúgy sem használt I. vágányt. A V. vágány mellett pedig jókora hely adódik egy P+R parkoló számára, ami szintén relatíve olcsón építhető lenne.

Rákosszentmihály még ennyi év után is egy viszonylag nagy állomás képét mutatja, bár sajnos csak üzemi jelentősége van

A 92-es busz a Fogarasi úti felüljáró alatt végállomásozik, a peronok is kerülhetnének ide, hogy tényleg rövid rágyaloglás legyen szükséges
(fotók: Adorján Péter)

Ez után következhet majd további megállóhelyek építése: mindenképpen szükség lenne egy ilyenre valahol a Kerepesi út térségében, de mivel itt töltésen vezet a vasúti pálya, csak komolyabb beruházással építhető ide megállóhely... Viszont szintén olcsó és gyors eredményekkel kecsegtető megoldás lehetne a Vasútmúzeum megállóhely újabb peronnal való bővítése és egy védett gyalogos útvonal kialakítása a Kámfor utca felé, ezzel a környék bekapcsolása egy lényegében nem sokkal rosszabbul ellátott helyen. Itt a 20E, a 30-as család és a 120-as viszonylatok autóbuszaira lehetne átszállni szintén 5 perc körüli gyaloglással.

Adorján Péter, Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.