2020. 02. 24.

Visszatér az automata minibusz

Fél év tesztüzem után egy hónapja megszűnt a See-Meile, de nyártól Shuttles & Co néven újjáéled a sokak által megkedvelt vonal.





2019. augusztus 16. és 2020. január 17. között közlekedett az Alt-Tegel metróállomás melletti Am Tegeler Hafen elnevezésű utcában egy a BVG arculatába öltöztetett EasyMile EZ10 típusú automata kisbusz. Bár a környék lakói megkedvelték a See-Meile nevű, díjmentesen használható vonalat és 4200 balesetmentes kilométert megtett a kisbusz, mintegy 16 ezer utas – a RegionalBahn 3 fővel járult hozzá a projekthez ☺️ – elszállítása sem tudta megmenteni a vonalat. Elsődleges okként a hiányzó kerekesszékes helyet említették az illetékesek, amit nem sikerült a kezdetektől orvosolni.

Az 1,2 kilométer hosszú, 4 megállós körjáraton gyakorlatilag menetrend nélkül közlekedett folyamatos üzemben a buszocska hétköznap 7:30–11:00 és 15:00–18:30, hétvégén 10:30–17:30 között. A 12 km/h-ban maximált sebesség mellett egy kör 12-15 perces menetidőt jelentett.

A mikromobilitás egyik ága az utolsó mérföldet lefedni képes automata kisbusz
(fotó: Adorján Péter)

A városi Környezetvédelmi, Közlekedési és Klímavédelmi Osztály (Senatsverwaltung für Umwelt, Verkehr und Klimaschutz, SenUVK) által koordinált projekt júliustól új fázisba lép: Shuttles & Co projektnéven három kisbusz ingázik majd egy egyelőre meg nem határozott útvonalon, de az előzetes tervek szerint az Alt-Gee metróállomás és Tegel S-Bahn-állomás is szerepelni fog az elérhető pontok között.

A 13 millió eurós szövetségi támogatásból megvalósuló kutatási projekt 2021 decemberéig tart majd és a használók véleményét rendszeresen felmérik majd. Dr.-Ing. Wulf-Holger Arndt, a Berlini Műszaki Egyetem vezető kutatója kiemelte, hogy csak akkor lehet igazán sikeres egy ilyen szolgáltatás, ha folyamatos a kommunikáció és ezáltal elfogadottá válik az újszerű megoldás.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.