2020. 08. 18.

Kis pénz, nagy hatás

167 állomás szépülhet meg és részben korszerűsödhet idén a szövetségi közlekedési minisztérium által biztosított zsebpénzből.






A kis és közepes vállalkozásokat is megsegítve hirdetett állomásfelújítási offenzívát az Andreas Scheuer vezette Bundesministerium für Verkehr und digitale Infrastruktur (BMVI) és a Deutsche Bahn AG. A program lényege az állomások főleg optikai és funkcionális fejlesztése, ehhez a különböző burkolatok cseréje, az épületek festése és a vandalizmus okozta károk javítása mellett az utasoknak nyújtott információk minőségén és mennyiségén is javítanak. Emellett a kényelmesebb várakozás jegyében ülőalkalmatosságokat és esőbeállókat is telepítenek, valamint az akadálymentesség terén is fejlődnek biznyos állomások. A magát a legnagyobb klímaharcosnak tekintő állami vasút egyes állomásokon energetikai beavatkozásokat is végez: például a hagyományos fényforrásokat LED-re cserélik vagy a fűtőrendszert cserélik.

Állomásonként erősen eltérő az összesen 40 millió eurós ráfordítás összege: a legkevesebbet az alsó-szászországi Barnten állomásának 15 ezer eurós energetikai felújítása kapta, a legtöbbet Siegen Hauptbahnhof 1,025 milliós beavatkozása kapta.


Kisebb és nagyobb állomások is szerepelnek a listán, többek között a képen látható Bielefeld Hauptbahnhof is. Itt 840 ezer eurónyi optikai és komfortnövelő beruházás valósul meg

Andreas Scheuer kiemelte, hogy a DB AG főleg helyi és regionális vállalkozásokat bíz majd meg a munkák kivitelezésével. Ronald Pofalla, a DB infrastruktúráért felelős ügyvezetője szerint a munkálatokat gyakorlatilag azonnal megkezdik és már év végére látszanak majd a kisebb, de annál nagyobb hatású beavatkozások.

A szó szeritn leglátványosabb beavatkozás talán a világítás korszerűsítése
(fotók: DB AG)

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.