2020. 10. 02.

Hétvégi gyors – 2020. szeptember 26.-október 2.

Siklott a LEB. Mozdonyfelvonulás volt Berlinben. Az első Flirt 3 Svájcban. Döntöttek az új Stadtbahnról. Hírösszefoglalónk október első hétvégéjén.


Siklott a LEB


Echallens | Svájc – Szeptember 28-án hajnali 1 körül a méteres nyomtávú Lausanne-Echallens-Bercher vasút egyik kétrészes Stadler motorvonata a fűtőházba történő tolatási művelet közben kisiklott. Mivel ekkor utasok már nem tartózkodtak a vonaton, csak a mozdonyvezető sérült meg könnyebben. Az infrastruktúra már nem úszta meg ilyen könnyen, több kitérő, két főjelző és sok már kisebb elem is megsérült. Mivel a siklás az állomás átmenő fővágányait érintette, a vonatok október elsejéig csak Lausanne és Cheseaux állomások között jártak, aminek érdekessége az volt, hogy az Echallens-ben található depóban ragadt több jármű, így a maradék vonalon csak négy szerelvénnyel tudtak szolgáltatni. A fennmaradó szakaszon a vonatokat busszal pótolták. Időközben az infrastruktúrát helyreállították és a vonatok ismét a megszokott rend szerint közlekednek. A baleset pontos okát egyelőre vizsgálják, de a képek alapján nem zárnánk ki az aláváltás lehetőségét.

A LEB kétrészes motorvonata az Echallens állomáson történt siklás reggelén
(forrás: 24HEURES/Jean-Paul Guinnard)


Halld a jelzést, Berlin!


Berlin | Németország – A magántulajdonú teherszállító vasutakat tömörítő Netzwerk Europäischer Eisenbahnen e.V. (NEE) egy 21 mozdonyból álló mozdonyvonattal vonult föl hétfőn Berlin több fontos vasútvonalán, hogy tiltakozzanak a DB-nek juttatott 5 millió euró miatt, mivel a német teherfuvarozási piac felét magukénak tudó magánvasutak nem jogosultak szinte semmilyen anyagi támogatásra.



Utasforgalomban az első Flirt 3 Ticinóban


Bellinzona | Svájc – A svájci-olasz vasúttásaság TiLo (Treni regionali Ticino Lombardia) által rendelt Stadler Flirt 3 motorvonatok megkapták a svájci üzembeállási engedélyt. A Ticino kantonbeli S-Bahn-hálózatot kiszolgáló TiLo a flottája modernizálására és a menetrendváltással életbe lépő sűrűbb menetrend miatt szerezte be az új Flirt motorvonatokat. Összesen hét hatrészes szerelvény áll majd forgalomba a következő hónapok során.

Az első Flirt 3 svájci síneken Ticino kantonban
(fotó: Stadler)


Helyben marad a HFx?


Düsseldorf / Duisburg | Németország – Döntött a DVG is a Rheinbahnnal közösen megvásárolandó Stadtbahn-kocsik ügyében: a Siemens ajánlatát találták a legkedvezőbbnek. Egyelőre az eredmény még nem hivatalos, hiszen október 12-ig tart a jogorvoslati határidő. Amennyiben ilyen nem érkezik, akkor összesen 109 járművet gyárthat majd a Siemens a két Ruhr-vidéki városnak.


Minden tizedik vonat aargaui vízenergiával


Rupperswil-Auenstein | Svájc – Az SBB szeptember 30-ától a Rupperswil-Auenstein vízerőmű egyedüli tulajdonosa. Ennek 2021-ben elkészülő fejlesztése után a svájci vasúti vontatási áram 10%-át fogja biztosítani, amivel a vízenergiával termelt áram eléri majd a 90%-ot. Az Aargau kantonban található erőmű 1941 óta 55%-ban az SBB tulajdona, most azonban a maradék 45%-ot is megvették. A vasúttársaság célja, hogy 2025-re a villamos vontatási áram 100%-a megújuló energiából származzon, amelynek messze legnagyobb része vízenergia.

Összeállította: Adorján Péter, Berky Dénes

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.