2022. 06. 28.

Kamionnal ütközött és kisiklott a Southwest Chief

A tengerentúlon sem alakulnak jól a dolgok: a Los Angelesből Chicagoba tartó Southwest Chief Missouri államban egy kamionnal ütközött össze, kisiklott és legalább hárman meghaltak a balesetben.


A Los Angelesből június 25-én indult Amtrak 4-es számú vonat, azaz a keletre tartó Southwest Chief már a „célegyenesben”, a Missouri állambeli Mendon közelében egy útátjáróban veszteglő kamionnal ütközött össze június 27-én helyi idő szerint nem sokkal déli fél egy után. Az ütközés nyomán a vonat kisiklott és a nyolc, emeletes Superliner-kocsikból álló szerelvény az oldalára dőlt. A vonatot továbbító, 133-as és 166-os pályaszámú GE Genesis P42DC típúsú mozdonnyal maradt csak a pályán a képek tanulsága szerint. A vonatot az Amtrak 133-as és 166-os pályaszámú dízelmozdonya továbbította. A vonaton 12 főnyi személyzet és 243 utas utazott a híradások szerint. A helyi közlekedési rendőrség, a Missouri Highway Patrol hivatalos közlése szerint a kamionban egy, a vonaton két utas halt meg a baleset következtében és mintegy ötvenen megsérültek.

A baleset helyszíne



A rendőrségi közlés szerint a billencs egy nem biztosított útátjáróban állt meg egyelőre ismeretlen okok miatt. A vasúti pályát itt a BNSF üzemelteti, az Amtrak csak a személyszállító vonat operátora.
A baleset következtében a Los Angelesbe június 28-án induló 3-as számú vonat (a nyugatra tartó Southwest Chief) az Amtrak közlése szerint Chicago helyett Kansas Cityből indul majd.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.