2022. 06. 23.

Feledékeny utasok megtalált tárgyai

Különleges tematikájú kiállításmegnyitó a föld alatt Budapest feledékeny utasairól, illetve az általuk elhagyott tárgyakról. Meglepő és szórakoztató dolgokat felejtenek magukkal vinni az emberek.






Feledékeny és figyelmetlen utasok minden nap akadnak a világ bármelyik pontján, de egy nagyvárosban minden máshoz hasonlóan koncentráltan jelennek meg ők is. Mondhatni, kicsit őket állítja pellengérre a BKV tegnap megnyílt kiállítása a Földalatti Vasúti Múzeumban. Nem is feltétlenül a népnevelés, hanem a megmosolyogtatás a cél, hátha figyelmesebbek leszünk a jövőben.

Gizella tér, talált tárgyak osztálya? Nem, a Földalatti Vasúti Múzeumban járunk, ahol a névadó alaptematika mellett időszaki kiállításként láthatóak a feledékenység mementói.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója elmondta, hogy 11 évvel ezelőtt nyílt ugyanilyen tematikával kiállítás és elérkezettnek látták az időt egy újabb felvonásra

Tüttő Kata, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes beszélt a más európai városokban tapasztalt elhagyásokról is megnyitóbeszédében

A társadalom és a technológia változását a beérkező tárgyakon keresztül is megfigyelték, egy évtizede még arányaiban kevesebb mobiltelefont kellett nyilvántartásba venni, mára pedig a harmadik helyet szerezte meg. Az elmúlt egy évben 435 ilyen tétel került az Akácfa utcába. Klasszikus dolgok kerültek a dobogó másik két fokára is: második lett 503 tétellel a kulcscsomó, a 753 elhagyott jegy és bérlet őrzi elsőségét.

A muzeulógusok is humoros emberek, Bödőcs Tibor könyve mellé a híres nyuszimotor került

Plüss állatok, gyerekjátékok, mesekönyvek: komplett gyerekszobát vagy egy kisebb óvodát is elláthatnánk a BKV készleteiből. Bolla úr elmesélte, hogy a saját gyereke is hagyott már el kedvenc plüsst, de az sajnos nem került elő.

Klasszikus apróságok: szemüvegek (307 db), kulcscsomók, injekciós gyógyszerek

A kiállítás egyértelműen legnagyobb tárgya a kiállított tangóharmonika volt

Sokak számára lehet ismerős a szépemlékű BKV-Figyelő, ahol szintén találunk kuriózumnak számító találatokat. A BKV saját adatai szerint évi 12 ezer elhagyott tárgyat vesznek lajstromba, ezek közül mindössze alig 2000 kerül vissza tulajdonosához, a többi a 3 hónapos tárolási idő után az állam tulajdonába kerül.

Vajon mire gondolhatott a kisállatszállító doboz tulajdonosa, miközben elhagyta? Csak remélni tudjuk, hogy nem volt benne élő állat.

Díszkard, tóra tekercs és hasonló érdekességek is megtekinthetőek

A magyar egészségügy minden bizonnyal kiemelkedő képességekkel rendelkezik, hiszen az elhagyott botok számát elnézve a járatokon utazva is javul az utasok egészségi állapota
(fotók: Adorján Péter)

A kiállítást év végéig minden nyitvatartási napon megtekinthetjük egy vonaljegy ellenében a Deák Ferenc téri aluljáróban, az ára mindössze egy vonaljegy. Az ezen a hétvégén tartott Múzeumok Éjszakája keretében egészen éjfélig lesz nyitva a múzeum.

Végül pedig kapva az alkalmon, némi közszolgálat.
Amennyiben elhagytunk valamit, lehetőleg ne órákkal később kezdjük keresni, mert addigra már legtöbbször tényleg csak a csodában bízhatunk. A járművezetők többsége segítőkész, de valószínűleg a BKK központi ügyfélszolgálatán (mind személyesen, mind telefonon) keresztül hatékonyabb jelezni a feledékenységünket. Ha aznap nem kerülne vissza hozzánk az elhagyott tárgyunk, akkor 3-4 nappal későbbtől érdemes az Akácfa utcában a szakszolgálat irodáját felkeresni, amely minden héten keddtől csütörtökig tart nyitva.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.