2022. 09. 13.

Spanyol-német kettős állampolgár

Fél évszázados történetének újabb lépcsőfokához érkezett a hannoveri Stadtbahn: új járműszéria érkezhet a flottába.




Megrendelte az első 42 darabos szériát a legújabb Stadtbahn-járművekből a hannoveri üstra, melyeket 2025 őszén állítana forgalomba. A TW4000-ből összesen 275 darabot kívánnak venni. A szerződés opcióként hivatkozik a további 233 darabra, bár ezt a TW3000 esetén is fix rendelésnek lehetett venni.

A járműszerkezet a TW3000-nél is már bizonyított hattengelyes, aszimmetrikus megoldás lesz, de ezzel a szériával is csak magasperonos vonalakon lehet majd közlekedni
(grafika: Tricon/üstra)

A gyártó ezúttal a spanyol CAF lesz, akik az utóbbi időben feltűnően sok különlegesebb megrendelést könyvelhettek német megrendelőktől (esseni és bonni villamosok, akkus motorvonatok NRW-ben). A gyártás fizikailag Spanyolországban történik majd, a dizájnért a Baden-Württeberg tartománybeli TRICON Design felelt és az üstra csak gyártót keresett a feladatra. A rendelés összege 149,98 millió euró, ebből 67,3 érkezik a tartományi tulajdonú LNVG-től támogatásként. További részleteket a beltérről és az innovációkról egy hamarosan megtartandó bemutatón ígért a megrendelő és a gyártó.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.