2022. 10. 20.

Újraruha az NS-nél

Mivel lehet az egyenruhát még vonzóbbá tenni a dolgozók körében? Erre kereste a választ nemrég az NS és a munkatársak körében a kényelem mellett a fenntarthatóság is fontos szempont volt, így az új kollekció már ennek megfelelően készül.





Tavasztól fokozatosan lecseréli a holland állami vasút a 12 ezer dolgozójának formaruháját egy kinézetében megegyező, de sokkal környezetbarátabb verzióra. Az új ruhák újrahasznosított poliészter, biopamut és régebbi ruhák darabjait felhasznáva készülnek. A „levetett” darabokat a munkaerőpiacon hátrányban lévő emberek fogják feldolgozni fonallá, így a körforgásos gazdaság még pozitív is lesz a társadalomnak.

Az állomási és vonatkísérő személyzet klasszikusan elegáns darabokkal lesz ellátva

A gyártó a 2020-ban Nederlandse Circular Award Business díjjal kitüntetett, 1863-ban alapított Schijvens lett. A Fair Wear Foundation értékelése szerint 97%-os holland családi cég kereskedemi igazgatója Shirley Rijnsdorp-Schijvens örömét fejezte ki, hogy az állomási vendglátóipari egységek (például Kiosk, StationsHuiskamer, Julia’s és AH to go) után a vasútnak is szállíthatnak egyenruhát. Az újrahasznosítással 96%-kal kevesebb vizet, 36%-kal kevesebb energiát használnak és 20%-kal alacsonyabb CO2-kivocsátást okoznak.

A biztonságiak funkcionális öltözéket kapnak, amik vágásállóak is
(fotók: NS)

A dolgozók október 17-től rendelhetik meg az online rendszeren keresztül a kívánt darabokat, melyeket 2023 áprilsától láthatnak majd az utasok is. A közleményben megemlítik még, hogy a dolgozók kifejezett kérése volt a kényelmesebb ruházat mellett a fenntarthatóbb gyártási folyamat elérése is.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.