2022. 11. 10.

Lahe szélén csilingel majd

Németországban fontos szempont lett a városokban a környezetbarát közlekedés támogatása, ennek egyik újabb példáját hozza Hannover. Új kocsiszín építését határozták el a növekvő flotta miatt.







Folytatja az üstra a 2019-ben megkezdett korszakos fejlesztését: az új járműveknek új telephelyet építenek. A folyamatos flottakorszerűsítés mellett növekszik is a járműállomány, ezért újabb tároló- és karbantartó-kapacitások szükségesek, aminek már a helyszíne is megvan a telekkönyvi nevén Im Ure területen.

Az új telephely a kerület nevét kapná (Lahe), térképen nézve a Kirchhorster Straße és az Alte Peiner Heerstraße határolja majd. Közvetlenül mellette fut a 3-as viszonylat által kiszolgált szakasz, ahol az Oldenburger Allee megálló és az A2-es autópálya között kapna helyet az új kiágazás. A telephely ugyan nem feltétlenül lesz a legcsendesebb hely, de megfelelő helyen van az üzemvitel szempontjából és ipari területek veszik körül.

Hannover észak-keleti részén lesz majd az új telephely

A szükséges vizsgálatok és engedélyeztetések már folyamatban vannak, a tulajdonjogi bejegyzéshez pedig szükséges a városi, régiós és céges tanácsok engedélye is – ezek december végére lehetnek meg. Az 5,7 ha nagyságú terület áráról ugyan még nincs végleges adat, de a fejlesztési keretbe beletervezték. Elke Maria van Zadel, az üstra műszaki igazgatója egyenesen csodának nevezte, hogy ilyen jó fekvésű és nagy területet sikerült megszerezni, amivel az üzemi folyamatokat optimalizálhatják és költségeket csökkenthetnek.

Az üzem központja jelenleg a Glocksee kocsiszín, de ennek is véges a kapacitása
(fotó: üstra)

Az új kocsiszínben 120 járműegységet tudnak majd tárolni és javítani, valamint járműmosó is épül. Ha minden a tervek szerint halad, 2026-ban megnyithat Lahe kocsiszín.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.