2011. 06. 08.

17000. Abendschau

Ezúttal egy nem éppen a témánkhoz kapcsolódó bejegyzés következik. A berlini közszolgálati televízió, az RBB (Rundfunk Berlin Brandenburg) esti híradója, az Abendschau rendkívül népszerű a kintiek körében. Valóban egy profin szerkesztett hírműsorról van szó, amiben nem mellesleg elég nagy szerepet kap a szövetségi főváros közlekedése is. Az Abendschau június 7-én jelentkezett tizenhétezredik alkalommal.

Először 1958. szeptember 1-jén jelent meg a képernyőn a felirat, ami a Berliner Abendschau, a körzeti televízió híradójának kezdetét jelezte. A Nyugat-Berlinben működő SFB (Sender Freies Berlin) által készített hírműsor azonban nem csak a város nyugati felén volt népszerű, hanem hitelessége miatt keleten is sokan nézték – bár ezt a hatalom nem nézte jó szemmel.
A város két felének újraegyesítése után is megmaradt a műsor, sőt, az SFB és a brandenburgi ORB összeolvasztásával létrejött RBB is megtartotta a népszerű hírműsort, amely 2011. június 7-én este 19:30-kor jelentkezett 17000. alkalommal.
E sorok szerzője egyébként meglehetősen elfogult a műsor irányában: érdekes, tartalmas hírösszefoglalóról lévén szó, megéri minden nap megnézni – és tegyük hozzá, nyelvgyakorlásnak sem utolsó. Mindamellett nem egy unalmas híradóról van szó, hanem egy nagyon jól szerkesztett magazinműsorról (amiben, mint említettük, sokszor szerepet kap a közösségi közlekedés; többször, mint egy hazai híradóban), ahol számos jó riport és riporter dolgozik.
Közülük talán külön említést érdemel Ulli Zelle, aki hosszú évtizedek óta dolgozik az RBB-nek és előtte az SFB-nek. Ez a riporter volt az, aki a tévéadót tájékoztatta Günther Schabowski sajtótájékoztatójáról, ahol bejelentették az NDK utazási szabályainak megváltozását. Történt pedig mindez 1989. november 9-én kora este...

A 17000. adás alkalmából készült összeállítás
© rbb, 2011

Az RBB weboldalán mindig megtekinthető az Abendschau aktuális adása nagyjából az élő műsor után egy-másfél órával.

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.