2011. 06. 15.

Régi és új

Manapság egyre többször lehet nosztalgiázni a bécsi „Vorortelinién”. No nem gőzösre kell éppen gondolni, hanem a jó öreg 4020-as motorvonatokra. A Talentek üzemkészsége nem valami fényes, emiatt kell beugrani néha egy-egy régebbi szerelvénynek. Általában azonban már új, vörös-szürke ruhás vonat érkezik, de néha azért akad egy-egy eredeti, kék-fehér színű jármű is. Ezúttal a 4020 227-7 számú egység írásunk főszereplője. Hogy miért? Hamarost eláruljuk.

Ahogy említettük, a Talentek üzemkészsége miatt nem mindig jut elegendő az új szerelvényekből a bécsi S45-ös viszonylatra, a „Vororteliniére”. A hangulatos, kanyargós vonalon hajtósak a fordák, a menetrend, így nem mindegy, mi jut. Mégis, néha akad egy-egy – vagy éppen több – 4020-as a vonalon. Ezek azonban a legtöbbször már az új színterv szerinti vörös-szürke ruhát viselik, hiszen a közeli Franz-Josefs-Bahnon ilyenek fordulnak elő többnyire, innen érkezik a felmentő sereg, ha kell. De nem mindig: van, amikor igazi nosztalgia érkezik egy kék-fehér 4020-as személyében. Így volt ez a minap is.
Az egyik „Talent-pótló” a 4020 227-es motorvonat volt. Magyarics Zoltán szerzőtársam meg is örökítette a szerelvényt Ottakringben, azonban nem csak a „nosztalgia”, a Talentek előtti idők megidézése miatt érdekesek a képek. Nézzük csak meg jobban a motorvonat orrát!
Igen, a 4020 227-7-es motorkocsi orrán az ÖBB néhány éve bevezetett új logója, a fanyarul „ÓBB”-ként is tisztelt felirat áll. Viszonylag ritka még az új „Wortmarkéval” ellátott, de régi színű szerelvény. De nézzük csak tovább a vonatot!
Hoppá! A 6020 227-2-es vezérlőkocsin még a régi, klasszikus ÖBB embléma, a „Pflatsch” látható! Sőt, a motorvonat oldalán is a régi logót láthatjuk. Megjegyezzük: az teljesen normális, hogy a vezérlőkocsi csatolt végén nincs embléma.
Mindezek alapján úgy tűnik, ideje ismét előszedni a fényképezőgépeket és megörökíteni a még régi logót viselő 4020-asokat. Már csak azért is, mert néhány esztendő múltán kivesznek ezek a remek, bár kissé talán lomha motorvonatok a bécsi sínekről, helyüket pedig a modern Desiro Mainline vonatok veszik át.

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.