2011. 06. 16.

Sztrájk a cseheknél

Huszonnégy órás országos közlekedési sztrájk kezdődött szerda éjfélkor Csehországban. A szakszervezetek ezzel az akcióval szeretnék rákényszeríteni a jobbközép kormányt, hogy vonja vissza a parlament elé terjesztett társadalmi és gazdasági reformokat, amelyek szerintük pusztán megszorító intézkedések, és nem oldják meg az ország valós gondjait.


Petr Nečas miniszterelnök a szakszervezetek követelését elutasította, s azt mondta: kormánya a reformokat nem vonja vissza, azok módosításáról azonban hajlandó még tárgyalni. Nečas este megerősítette: a sztrájk miatt nem vesz részt a visegrádi miniszterelnöki találkozón Pozsonyban.
A ČT24 közszolgálati hírtelevízió szerint éjfélkor országszerte leállt a vasúti közlekedés, a pályaudvarok többnyire üresek, mert a csehek tudtak a sztrájkról, ezért nem vették igénybe a vasutat. Petr Stáhlavsky, a Cseh Vasutak (ČD) szóvivője közölte, hogy leálltak a nemzetközi gyorsvonatok is. Azt mondta, mindenütt kevés az utas. Azok többsége is külföldi, akikhez valószínűleg nem jutott el a sztrájk híre.
Elmarad a gépcsere a prágai főpályaudvaron. Sztrájkolnak a cseh vasutasok
(fotó: Halász Péter)
A sztrájkhoz több városi tömegközlekedési vállalat is csatlakozott. A várakozások szerint a legnagyobb problémák Prágában lesznek, ahol szinte teljes mértékben leáll a busz és villamos közlekedés, s egyelőre a metró működése is kérdéses. A ČT24 jelentése szerint az utolsó éjjeli metrószerelvényekbe több tucatnyi ellentüntető szállt be, akik szeretnék elérni, hogy metró reggel is közlekedjen.
A szakszervezetek késő esti közlése szerint ugyanakkor nem lesznek útblokádok. Ehelyett Prágában tömeggyűlés lesz, amelynek résztvevői fokozatosan a minisztériumok, a kormány és az államfő székhelye elé vonulnak, hogy átadják követeléseiket ismertető petíciókat.
Szokatlanul üres a cseh vasúti helyzetet mutató térkép. Reggel kilenckor mindössze három vonatot láthattunk mozogni, ha a Babitron oldalát megnyitottuk

Václav Klaus cseh államfő a tüntetés miatt lemondta a prágai diplomáciai testülettel a Hradzsinba tervezett ünnepi találkozását. Klaus néhány nap múlva 70 éves lesz, s a találkozót ebből az alkalomból szervezte meg.
„Kár, hogy Klaus lemondta az akciót. Vittünk volna neki több ezer gratulálót” – jelentette ki ironikusan az egyik szakszervezeti vezető. Az államfő nagyon felbőszítette a szakszervezeteket, mert kedden nyíltan a sztrájk ellen fordult, s azt ajánlotta, hogy a sztrájkolókat bocsássák el munkahelyükről.

(MTI)

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.