2011. 07. 26.

Hibridbuszok Kölnben

Számtalan városi közlekedési társaság keres megoldást arra, hogy a környezetet kevésbé terhelővé tegye az autóbuszok forgalmát. A MAN számos tesztbuszt adott át a közlekedési cégeknek. A kölni városi közlekedési cég is kapott egy példányt.

Az MAN számos városi közlekedési céggel, többek között a Wiener Liniennel is együttműködve fejleszti és teszteli a legújabb, hibridhajtású busztípusát. A Lion’s City alapjaira épülő szóló kocsik elektromos meghajtásúak, a klasszikus dízelmotor áramfejlesztési célokat szolgál.
A Kölner Verkehrsbetriebe a minap kezdte el az egyik kocsi egy hetes tesztüzemét. A rövid próbaüzem célja, hogy meggyőződjenek róla: valóban érdemes-e a technológiával foglalkozni vagy sem? Ha a tapasztalatok kedvezőek lesznek, decembertől egy két éves tartós teszt keretében vizsgálják a járműtípust.
Az biztos, hogy a járművek előnyei közé sorolható a csendes közlekedés, a finom indulás, a jó gyorsítóképesség és a jóval kisebb környezetszennyezés.

A KVB egyelőre egy hétig, siker esetén további két évig próbázhatja a MAN hibridbuszát
(fotó: KVB)

A kölnihez hasonló, két éves próbaüzembe a bécsi Wiener Linien már az év elején belevágott. A cég két típust is tesztel ráadásul: a MAN Lion’s City Hybridje mellett a Volvo 7700 Hybrid is próbaüzemben van a cégnél. A bécsieknél fontos a környezetkímélő buszüzem: évtizedekkel ezelőtt átálltak a kevesebb károsanyag-kibocsátással járó földgázhajtásra. Az eddigi „udvari szállító” MAN azonban felhagy a gázmotorok gyártásával, így keresik a továbblépési lehetőségeket a közlekedési társasággal közösen.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.