2011. 08. 08.

A csehek fekete napja

E napon a Krakkóból Prágába tartó EC 108 „Comenius” nemzetközi gyorsvonat Studenkánál kisiklott. Nyolcan vesztették életüket. A csehországi városban emlékművet avattak az azóta már felújított, ám a balesetben főszerepet játszó híd tövében.

Három esztendővel ezelőtt, 2008. augusztus 8-án valamikor délelőtt fél tíz körül kisiklott Krakkóból Prágába tartó 108-as számú „Comenius” EuroCity. A csehországi Studenka városában a vasút felett átívelő felüljárót építették, de egy betonelem pont a vonat elé zuhant, s a vonat már nem tudott megállni, s 90 km/h sebességgel kisiklott. A pályát a mozdony és az első négy kocsi hagyta el, a többi jármű a síneken maradt. A vonaton négyszázan utaztak.
A balesetben hatvannégy utas kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedett. Hatan a helyszínen vesztették életüket, egy hetedik utas pedig a kórházba szállítás után halt bele sérüléseibe. A nyolcadik áldozat, egy 21 esztendős lengyel nő pedig két hónappal később, a balesetben szerzett sérülései következtében hunyt el.
Az anyagi kár 136 millió korona, mai árfolyamon mintegy másfél milliárd forint volt.
(a képek forrása: Wikipedia) 
A baleset okainak vizsgálatakor kiderült: a hídépítő cég nem jelezte a munkálatokat a ČD-nek. A ČD-t is hibásnak tartják, mert a munkaterületen nem rendelt el sebességkorlátozást. A cseh vasútttársaság minden érintettel egyénileg állapodik meg a kártérítés mértékéről a hírek szerint.
Studenkában két nappal ezelőtt, szombaton megemlékezést tartottak és a híd tövében egy emlékművet is felavattak, amely a baleset nyolc áldozata előtt tiszteleg.
A vasúti pálya mellett, a híd tövében 2011. augusztus 6-án, két nappal a szomorú évforduló előtt felavatott emlékmű
(fotó: ČT24)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.