2011. 09. 27.

Berlin Zoologischer Garten – az NDK előretolt helyőrsége?

A nyugat-berlini vasúti közlekedés a II. Világháború után különleges szerepet játszott a történelemben. A nagyvasút üzemeltetése végig, az S-Bahn-hálózaté 1984-ig a kelet-német államvasút, az DR feladata volt. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy naponta csak néhány vonat érkezett Nyugat-Németország felől Nyugat-Berlin főpályaudvarára... Pedig így volt. Az állomás közelmúltjának történetével a berlini fal felhúzásának ötvenedik évfordulója alkalmából kiállítást rendeztek.


A berlini Zoologischer Garten állomás nem csak a legutóbbi tartományi választások során játszott fontos szerepet. A II. Világháború után, a két Németország létrejöttével és Berlin megszállási övezetekre osztásával is kiemelkedő feladatot kapott a pályaudvar. Nem a forgalom volt óriási, hanem a presztízs, ami Nyugat-Berlin főpályaudvarának kijárt. A neves bevásárlóutca, a Kurfürstendamm közelében alakult ki a város egyik fontos közlekedési csomópontja. A közeli Hertzallén kialakított tárolóhelyről és az állomás előtti térről számtalan buszjárat indult és indul a mai napig; ráadásul itt van a mai U2-es és az 1961-ben, a szektorhatárok lezárása után néhány héttel átadott mai U9-es metró átszállóállomása is.
A nyugat-berlini nagyvasutat a megosztottság éveiben is a DR üzemeltette. A kelet-német államvasút azonban Nyugat-Berlinben – politikai és gazdasági okok miatt – jobbára csak helyi lakosokat alkalmazott. Mégis, sokan úgy vélték – talán némi alappal –, hogy az NDK politikai „előretolt bástyája” az állomás.
Az állomás közelmúltbeli történetét egy időszaki kiállításon mutatja be a berlini S-Bahn Múzeum csapata. A tárlat a Zoo melletti Ameriakhausban kapott helyett (10623 Berlin, Hardenbergstraße 22–24.). A tárlat ingyenesen látogatható szeptember 17. és október 8. között keddtől péntekig 17-20, szombaton 15 és 19 óra között. Részletek a griebnitzsee-i S-Bahn Museum honlapján találhatók.
A kiállítás megnyitójára megjelent egy, az állomás történet feldolgozó könyv a GVE Verlag gondozásában. A 96 oldalas, igényes kiállítású kiadványért 16,80 eurót kell leszurkolni a pénztárnál. A helyszínen vagy a Berlin-Lichtenberg állomáson lévő IGEB-irodában is kapható, de az interneten is megrendelhető.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.