2011. 09. 15.

Fűpróba

Idehaza még a legtöbb helyen legfeljebb a gaz és nem a telepített növényzet csillapítja a villamosok zaját. Nyugaton azonban régóta alkalmazzák a zöld síneket. Ezúttal a Wiener Linien egy új növénykollekciót tesztel a 62-es villamos vonalán.


A Hermesstraße megálló közelében különös pályafelbontás nyomait vettük észre a minap. A villamos vágányait itt már régóta füvesítették, azonban a korábbi növények nem nagyon bírták a komolyabb szárazságot és a villamosok kerekei alá szórt homokkal sem voltak jó viszonyban. A Wiener Linien úgy döntött: egy bő százötven négyzetméteres felületen felszedi a mostani növényeket és újakat ültet. A szárazságot tűrő és a homokkal is jó viszonyt ápoló, nem tájidegen növényekkel való próbálkozást hamarosan ültetik s egy év múlva év múlva értékelik az eredményeket.
Az egyelőre földes részen új növényeket telepít a Wiener Linien. A kép szélén látható behajtani tilos tábla alatti kiegészítő tábla különös figyelmet érdemel: a pályára még a megkülönböztető jelzést használó járműveknek is tilos a behajtás. Néhány éve az egyik villamospótló busz vezetője nem vette figyelembe a táblát, s el is akadt hamarosan...

Alapos, körültekintő tájékoztatás nyújt a Wiener Linien a növényzet cseréjéről
(a szerző felvételei)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.