2011. 09. 09.

Holnap Tramwaytag!

Senki se felejtse el: holnap lesz a bécsi villamosmúzeum születésnapi bulija. A negyedszázada átadott gyűjteményben lesz az idén a Tramwaytag .A rendezvény 10 és 17 óra között várja majd az érdeklődőket. Hasznos információk az útra kelőknek.


A Budapestről vonattal érkezők két változat közül választhatnak.Alapesetben végigmennek Wien Westbahnhofig, innen az U3-as metróval Simmering felé a Schlachthausgasse állomásig kell utazni. Útközben, a Westbahnhofnál lévő aluljáróban be is szerezhető a különleges napijegy. Erről később még részletesen szólunk.
Másik lehetőség, hogy a Railjet-vonatokról Wien Meidlingben szállunk le, ekkor a WLB járataival vagy a 62-es villamossal (mindkettővel a Karlsplatz, Oper felé) a Matzleinsdorfer Platzig utazunk, majd a 18-as villamossal a végállomás előtti megállóig, az Erdbergstraßéig megyünk és innen sétálunk be a múzeumhoz.
Aki a Dacia nemzetközi gyorsvonattal utazik, az jobban teszi, ha Bruck a. d. Leitha állomáson leszáll – már amennyiben nem késik a vonat, ami a MÁV-csoportot ismerve erősen a sci-fi kategóriába tartozó esemény lenne. A 346-os számú nemzetközi gyorsvonat után bő tíz perccel ugyanis érkezik egy REX, ami Wien Südbahnhof (Ostbahn) állomásig megy. Innen valamennyi, Wien Simmeringen megálló vonattal érdemes az említett megállóig utazni – azonban ehhez már szükséges a napijegy. Simnmeringből pedig a húsz percenként induló nosztalgiajáratokkal lehet a kocsiszínbe eljutni.
A Südbahnhoftól másik megoldásként rendelkezésünkre áll még a 18-as villamos is, éppúgy, mint Meidlingből.
A városközpontból egyébként 40 percenként diszkóvillamossal is ki lehet jutni a rendezvény helyszínére. A zenés szórakozóhellyé átalakított ULF a Schwarzenbergplatzról, a 71-es villamos végállomásától indul.
Ilyen jegyeket kell keresni a fontosabb csomópontokon
(fotók: Halász Péter)

A különleges napijegyet a Wiener Linien pénztáraiban szerezhetjük be. A jelentősebb csomópontokon és metróállomásokon biztosan találunk ilyet, de több ÖBB-pénztárnál is láttunk alkalmi napijegyet az elmúlt években, ennek létét azonban nem garantáljuk, hiszen a Wiener Linien nem erősítette meg, hogy idén lenne ott is elhelyezve ilyen jegytömb. Az ingyenes napijegyet az első utazás előtt kezelni kell, s szeptember 10-én 9 és 20 óra között a Zone 100, azaz Bécs városának közigazgatási határain belül szinte minden járatra jó. A hivatalos megfogalmazás szerint az ÖBB esetében csak a Schnellbahn-vonatokon fogadják el, azonban a gyakorlatban az összes R és REX vonaton is utazhatunk vele. Ugyancsak érvényes valamennyi városi járatra, s a VOR-ban részes vállalatok buszjáratain is, természetesen csak a városhatárig. Tudomásunk szerint a városon kívüli utazásokhoz kiegészítő jegyként azonban nem használható az alkalmi napijegy.
A Tramwaytag programjairól már írtunk, programajánlónkat ide kattintva olvashatják. A RegionalBahn Blog – természetesen – tudósít a rendezvényről.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.