2011. 09. 01.

Villamosünnep Bécsben

Ahogy arról már hírt adtunk, idén a hagyományos bécsi villamosünnepet, a Tramwaytag nevű rendezvényt szeptember 10-én, szombaton rendezik meg a város villamosmúzeumában. A programok között pedig mindenki megtalálja a neki tetsző időtöltést. Nézzük hát a kínálatot!

A hagyományos bécsi villamosünnep, a Tramwaytag helyszíne az idén 25. születésnapját ünneplő bécsi villamosmúzeum lesz. A szeptember 10-i rendezvényt fél tízkor a Wiener Linien fúvószenekara nyitja meg, majd tíz órától Dipl.-Ing. Günter Steinbauer, a cég igazgatóságának elnöke tart beszédet. Őt Franz Ekkamp, kerületi tanácsnok és Dipl.-Ing. Rudolf Zabraner, helyettes kerületi vezető követi majd. A beszédek végén ismét a zenekaré lesz a főszerep.
A Wiener Linien fúvósai állandó szereplői a Tramwaytagnak

A színpadon 11 órától különféle műsorokkal szórakoztatják a nagyérteműt. Eközben az érdeklődők bejárhatják az egykori erdbergi kocsiszínt, azaz magát a villamosmúzeumot. Az 1986-ban megnyitott gyűjteményben szinte valamennyi, a bécsi közlekedés történetében szerepet játszó járművet megcsodálhatjuk. Érdemes megjegyezni, hogy a BKV szentendrei gyűjteményével ellentétben ezen járművek nagy része üzemképes!
 
Két gyöngyszem a hatalmas gyűjteményből

Ha pedig az üzemképes kocsikról esett szó: idén sem maradhatnak ki a nosztalgiajáratok. 11:00 és 16:30 között a múzeum gyűjteményének gyöngyszemeivel tehetünk egy kört a közelben. A hagyományos nosztalgia ráhordójárat idén a simmeringi kocsiszín elől indul – itt tartották a 2008-as Tramwaytagot – és útközben a Fickeystraßénál, Simmering metróállomásnál, Enkplatz metróállomásnál, St. Marxnál és a Schlachthausgassénál állnak meg a járatok. Visszafelé St. Marx, Zippererstraße, Enkplatz, Simmering metróállomás és Fickeystraße a megállók sora. A vonatok 20 perces ütemben közlekednek.
Idén lesz egy másik ráhordó járat is. A Wiener Linien egy különleges villamost indít a Schwarzenbergplatztól: diszkó-ULF-fal is eljuthatunk a Tramwaytagra. A járat 40 percenként indul és útközben a Stubentornál, Rennwegnél és (csak a villamosmúzeum felé) a Schlachthausgassénál is megáll.
A nosztalgia ráhordójárat a 2008-as Tramwaytag helyszínéről, a Simmering kocsiszíntől indul
(a szerző felvételei)

Aki a menetrend szerinti járatokkal szeretné a helyszínt megközelíteni, az az U3-as metróval, a 18-as villamossal vagy a 77A és 80A buszokkal a Schlachthausgasséig utazzon. Itt jegyezzük meg, hogy a város egyik legjobb étkezdéje is itt található. Legalábbis a RegionalBahn értékelése szerint mindenképp az egyik legjobb hely. :-)
A múzeum területén egyébként a hagyományos kísérőprogramok is helyet kapnak: lesz bolhapiac, ahol különféle közlekedési relikviákat vásárolhatnak az érdeklődők; nagy modellkiállítást is szerveznek; aki szeretné az pedig a villamosszimulátort is kipróbálhatja. Emellett pedig ingyenes orvosi szűrővizsgálatokon is részt vehet, akinek erre támad ingerenciája. Sőt, idén megismerkedhetünk a pályás szakszolgálatok járműveivel is!
Idén is lesz „ingyenjegy”, ahogy minden évben. A szeptember elejétől a Wiener Linien információs pontjain beszerezhető jeggyel 9 és 20 óra között Bécs városában, azaz a Zone 100-on belül a Wiener Linien valamennyi járatán, a gyorsvasúton, a Badner Bahn járatain és a VOR-ban részes társaságok autóbuszain utazhatunk ingyenesen a jegy birtokában, amelyet az első utazás megkezdésekor kezelni kell.
A programok 17 óráig tartanak majd a villamosmúzeumban. A RegionalBahn – természetesen – tudósít az eseményről.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.