2011. 11. 23.

Az első megrendelő

Megvan az első megrendelő a Siemens új villamoscsaládjára: Hollandiában hamarosan találkozhatunk az Aveniókkal. A hágai HTM Mate­rieel B.V. negyven szerelvényt vásárol a német konszerntől.


Megvan az első vevő a Siemens új villamoscsaládjára. Az Aveniók első negyven példánya a hollandiai Hágába kerül majd, s több, mint száz millió eurót fordítanak a beszerzésükre. A holland társaság további negyven szerelvényes opcióra is szerződött.
A teljes egészében alacsonypadlós járművek első példányai 2014 februárjában áll majd forgalomba a holland kormányzati székhelyen. A 35 méter hosszú villamosban 70 ülő- és 168 állóhelyet alakítanak ki. A jármű forgóvázai 4,5 fokkal is el tudnak fordulni a járműszekrényhez képest, így a szűk ívekben is könnyedén közlekedhet. A villamosokat hat, egyenként 120 kW teljesítményű motor hajtja majd. Szolgálati tömegük 49,4 tonna lesz. Engedélyezett legnagyobb sebességük 80 km/h lesz, ezt akár 1,2 m/s2 gyorsulással is elérhetik.
Az új hágai villamos látványterve
(grafika: Siemens)

A lehetőségek szerint csendesen közlekedő jármű nem titkoltan rokonságban áll a budapesti Combinókkal is: a 2006-ban Magyarország és 2005-ben a portugál város, Almada számára épített járműveken alapszik az új villamoscsalád konstrukciója. A hágaiak új villamosait a Siemens bécsi gyárában építik majd, ugyanott, ahol a budapesti szerelvényeket is gyártották.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.