2011. 11. 14.

Északi motorvonat-rendelés

Úgy tűnik, elégedettek a svédek az Alstom Coradia Nordic motorvonataival. A Skanetrafiken ugyanis további húsz szerelvényt rendelt a gyártótól.


Elégedettek lehetnek a svédek az Alstom-féle Coradia Nordic szerelvénnyel. A Skanetrafiken ugyanis a korábbi, 49 szerelvényre (amiből már 32 forgalomban van) vonatkozó rendelését további hússzal egészítette ki. A dél-svédországi Skane régióban 2006 óta működő társaság alapvetően a megrendelő szerepét látja el. 2007-ig az SJ, a svéd államvasút, azóta az DB által felvásárolt egykori Arriva az üzemeltető.
A Skanetrafiken X61-es motorvonata Landskrona állomáson
(fotó: Tommy Rolf Nielsen Martens, forrás: www.trn-martens.dk)

A most megrendelt húsz, X61 sorozatjelű szerelvények beszerzésére több, mint 100 millió eurót fordít a svéd cég. A vonatok 235 utas befogadására alkalmasak, végsebességüket 160 km/h-ban határozták meg. Az alacsonypadlós, kényelmes motorvonatok jelentős része, 95 százaléka újrahasznosítható anyagokból készül.
Az Alstom egyébként kifejezetten kedvelt járműgyártó a skandináv államban. Összesen 193 szerelvényt szállítottak eddig különféle üzemeltetőknek, köztük például a Väst­trafiknak vagy a stockholmi elővárosi forgalmat bonyolító SL-nek.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.