2011. 12. 14.

Lepakolták az utasokat

A BVG-nél pont, hogy nem engedték le az utasokat, az ÖBB-nél viszont vasárnap lepakolták őket a Varsóból Villachba tartó Polonia EC-ről. Hibás WC-k, nem működő fűtés volt a fő oka az ÖBB szerinti biztonsági kockázatnak.


A Die Presse és a Kleine Zeitung értesülései szerint az új menetrend első napján, vasárnap leszállították az utasokat a Varsóból Villachba tartó 103-as számú Polonia EC-ről a bécsújhelyi pályaudvaron. Az ÖBB szóvivője, Christoph Posch a Die Presse számára megerősítette, hogy megtörtént az eset. Azt mondta, hogy a biztonságos utazást nem tudták garantálni, így le kellett szállítani az utasokat.
Az előírások szerint az összes ajtó és biztonsági berendezésnek a vonatkísérők számára hozzáférhetőnek kell lenniük, ez a kritérium azonban nem teljesült. Így döntött úgy az ÖBB, hogy a helyfoglalással nem rendelkező utasokat leszállítják a vonatról. Az intézkedés mintegy száz embert érintett, tudatta a szóvivő. A leszállított utasokat egy későbbi vonattal vitték végül el, s azok, akik emiatt elmulasztották Villachban a lienzi csatlakozást, pótlóbuszt indítottak. Az ÖBB szerint a leszállítást pont az utasok kényelme és biztonsága indokolta.
Lengyel kocsikkal érkezik Bécsújhely felől a meidlingi állomásra egy Taurus. A zsúfolt vonat ellenkező irányban közlekedett, képünk illusztráció
(fotó: Halász Péter)

Az utazók máshogy látják: azt mondják, nem éppen így néz ki az utas- és ügyfélbarát hozzáállás. Azonban hozzátették: Wien Meidling és Wiener Neustadt között bizony rengetegen voltak a vonaton, az utasok pedig saját maguktól hagyták el a szerelvényt – tegyük hozzá ez volt a leglogikusabb megoldás. Az utasok beszámolójából kiderült: több kocsiban nem működött a fűtés, használhatatlanok voltak a WC-k.
Az ÖBB megoldásként azt javasolta, hogy a nagy forgalmú napokon váltsanak az utasok – plusz 3 vagy 3,50 euróért – helyjegyet. A technikai hibák kapcsán az ÖBB szóvivője azt mondta: a szerelvényt a lengyel vasút állította ki, felveszik a kapcsolatot a PKP-s kollégákkal, hogy a jövőben a hasonló eseteket elkerüljék.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.