2012. 01. 04.

Hatvan éves a Híradó

Hatvan éves a Híradó. No persze, nem a magyar, hanem a német közszolgálati televíziók közös, országos híradója, a Tagesschau. Az első adás hatvan éve, 1952. január 4-én került adásba.
Itt hívjuk fel olvasóink figyelmét, hogy ezúttal a nem közlekedéssel foglalkozó ritka írások egyike következik.


Hat évtizeddel ezelőtt, 1952. január 4-én persze nem a jól megszokott szignál csendült fel a néhányezer nyugat-német tévénézőnél. A Tagesschau, a Das Erste, azaz az Első Német Televízió országos híradója azóta is minden nap jelentkezik.
Az első számú német közszolgálati tévé sajátossága, hogy az országos híreket jelenleg naponta többször jelentkező 5-15 perces hírműsorban foglalják össze, amelyek közül a fő kiadást, a 20:00-kor kezdődő műsort minden tartományi tévé is átveszi. Előtte pedig jellemzően fél órában a környék eseményeiről számolnak be.
A Das Erste híradója tehát most hatvan esztendő. E sorok megjelenése körül kezdődik a jubileumi műsor. S hogy mindez hogy kerül a RegionalBahn Blogra? Nos, a német közszolgálati televízió és a tartományi televízió- és rádióadók sokat és rendszeresen foglalkoznak a közlekedéssel, s így sokszor segítik a mi munkánkat is friss és hiteles információkkal. Így hát illő egy rövid bejegyzés erejéig megemlékezni a német kollégák munkájáról.
Az aktuális adás a mediathek.daserste.de címen is követhető, a híreket pedig a www.tagesschau.de oldalon találhatják az érdeklődők.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.