2012. 01. 05.

Linkelnek a Regentalbahnnál

Lengyel motorkocsik vásárlására adta a fejét az Netinera-csoporthoz tartozó Regentalbahn. A német vasúttársaság a lengyel PESA motorvonatára voksolt és 2014-től állítja forgalomba a szerelvényeket.


Az Alex-vonatokról is ismert Netinera-csoporthoz tartozó Regentalbahn 2014-től üzemelteti a Regens­bur­g–Markt­red­witz–Schirn­ding viszonylaton a személyszállító vonatokat. E célra pedig a lengyel PESA építi majd a tárasaság motorvonatait. A Regentalbahn tizenkét LINK típusú motorvonatot rendelt a gyártótól.
A Regentalbahn számára épülő motorvonatok látványterve

A kétrészes motorvonatok 120 km/h sebességre épülnek, hajtásukról két, egyenként 390 kW teljesítményű powerpack gondoskodik. A szerelvények 252 utas befogadására képesek és természetesen megfelelnek az esélyegyenlőségi előírásoknak is, így kerekesszékesek is kényelmesen használhatják a 2014 júniusa és decembere között leszállításra kerülő vonatokat.
A járműveket ugyan Lengyelországban építik, a hajtást Németországból szerzik be, míg számos elemet Csehországból vásárol a lengyel gyártó.
A német cég mellett a ČD is rendelt összesen harmincegy motorvonatot a lengyel társaságtól, ezek hasonlóak a német változathoz.
A csehek is rendeltek 31 LINK motorvonatot a PESÁ-tól
(grafika: PESA)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.