2012. 01. 05.

Visszavonták mielőtt életbe lépett volna

Visszakozott a MÁV-START: mégis lehet váltani IC-pótjegyet elővételben a hegyeshalmi vonalon közlekedő vonatokra. Ahogy azt nemrégiben a RegionalBahn Blog hírül adta, január 9-étől felfüggesztették (a december 21. óta érvényes lassújelek miatt) az elővételi pót- és helyjegyváltást. A kérdéseinket a MÁV Zrt. sajtókapcsolatokért felelős munkatársainak akkor is feltettük, választ azóta sem kaptunk.


Következzen szó szerint (a helyesírási hibákat természetesen javítva) a MÁV-START Zrt. honlapján megjelent tájékoztatás. Természetesen ahogy a korábbi híradás, úgy ez is megbújva, szinte elnézést kérve jelent meg a vasúttársaság honlapján. Kommunikációból tehát nem vizsgázott jól a MÁV-csoport. Ha olvasóink a korábbi, a témával foglalkozó híradásinkat is megnézik, aligha lehet szükség bárminemű további kommentárra.
Az 1 sz.  vasútvonalon műszaki és biztonsági okok miatt sebességkorlátozás került bevezetésre, amely érinti Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon közlekedő vonatokat.  Az elmúlt időszakban a MÁV-START szakemberei figyelemmel kísérték a vonatok menetidejét, a jelentkező késéseket. A vasúttársaság – egyeztetve a közszolgáltatást megrendelő Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal – a belföldi IC és nemzetközi vonatok menetrendjét nem módosítja, így a vonatokra újra lehet elővételben IC pótjegyet, illetve nemzetközi helyjegyet vásárolni január 9-e utáni időpontokra is.
A jelenlegi tapasztalatok alapján a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon 5-10 perc késéssel közlekednek a vonatok. A sebességkorlátozások feloldásához szükséges síncsiszolás folyamatosan zajlik majd a vonalon, így a menetrendszerűség várhatóan 2012. január 20-tól tovább fog javulni. A MÁV csoport mindent elkövet annak érdekében, hogy forgalmi szervezéssel csökkentse a késéseket.
Itt jegyezzük meg ismételten, hogy a MÁV-csoport sajtókapcsolatokért felelős munkatársainak feltettük kérdéseinket a lassújelekkel kapcsolatban, választ azonban a mai napig nem kaptunk. Ha ilyen mégis érkezik hozzánk ilyen tájékoztatás, akkor azt megosztjuk olvasóinkkal.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.