2012. 02. 09.

Horvát siklás

Újabb siklás áldozata lett a horvát vasút, a HŽ billenőszekrényes vonata. A Deutsche Bahn AG-nál 612-es sorozatként működő motorvonatoknak azonban nem ez az első közfeltűnést keltő balesete.


Kisiklott a HŽ 7 123 011+7 123 012 pályaszámú motorkocsikból álló vonata hétfőn délelőtt, nem sokkal tizenegy óra előtt. A Splitből Zágrábba tartó ICN 520-as számú vonat Zrmanje és Malovana között siklott ki. A vonat azonban nem sérült meg különösebben, így az utasok az ítéletidőben a fűtött és kivilágított szerelvényben várhatták a megmentőket. A vonaton tartózkodó mintegy száz utasból senki sem sérült meg.
Az eset pikantériája, hogy a pótló vonat Karlovácnál ugyancsak meghibásodott, így az utasok egy harmadik szerelvénnyel juthattak el Zágrábba, nagyjából este nyolcra. Az ICN 520-as eredetileg 14:36-kor érkezett volna Zagreb Glavni Kolodvorra.
A kisiklott motorvonat
(forrás: dnevnik.hr)

A billenőszekrényes vonatoknak nem ez volt az első balesete: 2009 július 24-én történt a legsúlyosabb, amikor a Zágrábból Splitbe tartó vonat Kaštel Stari közelében hagyta el a pályát. Ekkor hatan életüket vesztették, 55 utas pedig megsérült. Akkor a baleset okaként a sínekre került vegyi anyagot jelölték meg, ami miatt a tapadás kifejezetten rossz lett, így a hegyi pályán a vonat nem kezdhetett idejében fékezni. A mentes közben pedig egy elszabadult pályakocsi is riadalmat okozott akkoriban.
A HŽ 2005-ben nyolc ikermotorkocsit vásárolt a DB AG részéről szállított 612-esek közül. A horvátok nem regionális, hanem távolsági forgalomban vetették be az Adtranz, illetve később a Bombardier építette RegioSwingereket.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.