2012. 02. 15.

Jegyeket tessék!

Összesen 123 új jegyautomata telepítésére kapott lehetőséget a Münchener Verkehrsgesselschaft, az MVG. A gépek a korábbi, öreg gépeket váltják majd a város villamos- és buszmegállóiban.


Az MVG az 1990-es években beszerzett gépeket azért kell lecserélni, mert az elhasználódott alkatrészeiket egyszerűen lehetetlen pótolni. Így hát az MVG úgy döntött, hogy az anyakonszern, a Stadtwerke München (SWM) támogatásával 123 új jegykiadógépet szerez be. A most megvásárolt berendezéseknek köszönhetően a mintegy hatszáz darabos géppark mintegy kétharmada korszerű berendezésekből áll majd.
A hasonló gépek lassan már csak a múzeumban lesznek láthatók – mit ez a példány is
(fotó: Wolfgang Wellige, forrás: tram-muenchen.de)

Az új gépek átlátható kezelőfelülettel rendelkeznek, a menü nyolc nyelven érhető el a fontos turisztikai célpontnak számító városban. Mi több, olyan funkcióval is rendelkezik a gép, hogy a nálunk jegyek vonalkódjának beolvasásával lehetőség nyílik további, ugyanolyan jegyek megvásárlására.
Az automata új kezelőfelülete
(forrás: tramgesichten.de)

A készpénzes (érmés és papírpénzes) fizetési lehetőség mellett a gépek bankkártyákat és hitelkártyákat is elfogadnak. Az eddig is elfogadott Visa és Master Card mellett már akár American Express kártyákkal is vásárolhatunk a gépeknél. Ugyancsak újdonság, hogy – Németországban egyedülálló módon – a visszajárót nem csak érmében, hanem adott esetben papírpénzként is visszaadja a gép.
Az új gépek beszerzése mintegy három millió euróba, hozzávetőleg 870 millió forintba kerül.
Egy tesztüzemben működő jegyautomata a Münchener Freiheit metrómegállóban
(forrás: tramgesichten.de)

Érdekességképpen megjegyzendő: az MVG-nél 640 megállóhelyi és 636 járművön elhelyezett jegyautomatát működtet. Emellett 153, javarészt alvállalkozói jegykiadóhelyet jegyeznek, 84 bérletautomata áll a utasok rendelkezésére a három ügyfélközpont és hét info-pont mellett. A bérlet jellegű jegyeket egyébként az interneten is árusítják és itt is lehet hosszabbítani ezeket a jegyeket.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.