2012. 03. 30.

Egy vágányon oda-vissza

Egy vágányon járnak az U3-as metró szerelvényei Bécsben a Johnstraße és a Volkstheater között. A hosszú szakaszon csak rendkívül ritka követést tudnak biztosítani, a tömeg pedig – péntek reggel lévén – rendkívüli.


Munkatársunk, Magyarics Zoltán jelentése szerint a bécsi U3-as metró – az egyik legforgalmasabb viszonylat – a Johnstraße és a Volkstheater állomások között csak az egyik vágányon közlekedik. A két állomás között „békeidőben” is 7 perc a menetrendi hirdetmény szerint. Ez azt jelenti, hogy legalább 14 percet kell várni két, azonos irányban közlekedő metró között. Kollégánk jelezte: a másik vágányon – ahol ezt lehetett látni – üres szerelvények pihentek. A reggeli csúcsban a zsúfoltság odáig fokozódott, hogy néhány állomáson a mozgólépcsőket is leállították, és nem engedtek több utast a peronokra. A tájékoztatás kissé szórványos volt és leginkább a szerelvények vezetőitől érkezett, a peronok hangosbemondóit kezelő állomási ügyeletesek és a vonalirányítók erejét valószínűleg a hosszú egyvágányozás szervezése kötötte le.
Egy „Ezüstnyíl” érkezik a Volkstheaterhez – most jóval többet kell rá várni, mint rendesen
(fotók:  Johannes Zinner / Wiener Linien)

A Wiener Linien twitterre kitett információi szerint fél kilenc körül még a Zieglergasse megállóban folyó tűzoltósági intézkedés miatt nem jártak a vonatok a Westbahnhof és a Volkstheater megálló között, ez nem sokkal később már a Johnstrasse-ig változott. Így viszont igen szokatlan módon nem egy, hanem két "szektoron" egyvágányoztak, ugyanis a Johnstrasse és a Volkstheater között a Westbahnhofnál is lenne lehetőség vágányt váltani.
Kollégánk azt mondja, utastársai elmondása alapján volt olyan vonat, ahol az utastájékoztatásban balesetet neveztek meg a forgalmi zavar okaként.
A forgalom végül negyed tíz körül indult meg a megszokott módon – közölte a Wiener Linien.
Arra vonatkozóan, hogy pontosan mi történt, egyelőre nem rendelkezünk információkkal.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.