2012. 03. 29.

Félidőben

Az ICE 2-esekből álló flotta felét már korszerűsítette a DB AG. A megújuló belső térrel rendelkező motorvonatok a kisgyermekes fülke azért megmaradt. A tizenöt éve szolgáló vonatokat a németek legalább ugyanennyi ideig szeretnék forgalomban tartani.




Elkészült a huszonkettedik ICE 2-es motorvonat is a Deutsche Bahn AG nürnbergi főműhelyében. A nemrégiben átadott motorvonattal pont a 44 szerelvényt számláló ICE 2-es flotta fele újult már meg a 2011 eleje óta tartó program keretében. A DB AG közlése szerint a belső terek korszerűsítése több mint 100 millió euróba kerül. Ráadásul a 2013-ig tartó programnak köszönhetően mintegy 300 munkahelyet is megtartott a DB Fahrzeuginstandhaltung GmbH a nürnbergi műhelyben. Ugyanitt újultak meg 2005 és 2008 között az ICE 1-es szerelvények is.
Frissen felújított ICE 2-es szerelvény Berlin-Rummelsburgban, az ICE-bázison

A felújítás során a szerelvények valamennyi belső terét teljes egészében szét- és kiszerelték. Az öt hétig tartó procedúra során a kiszerelt alkatrészeket felújítják vagy újra cserélik és visszaépítik az vonatokba.
A visszaépítés során számos technikai javítást is tesznek a járművek belsejébe. Ilyen többek között a termes kocsikban a plafonra függesztett információs képernyők megjelenése – pont, mint az ÖBB RailJet-szerelvényeiben.
A mennyezetbe épített információs képernyőket a RailJetekről már ismerhetjük, „redesign” során pedig az ICE 2-esekben is megjelentek

A kocsik alaprajza is megváltozik: az új székek alkalmazásával 13 további ülőhelyet alakítottak ki – mégpedig úgy, hogy az utasok kényelmét ez nem zavarja. Az első osztályon utazóknak pedig több helyet kínálnak a székek között az átalakítások nyomán.
A másodosztályon a fülkék feláldozásával és új ülések segítségével összesen 13 új ülőhelyet alakíthattak ki

Az új üléseknél a 2. osztályon utazók minden dupla ülésnél egy, míg az 1. osztályú utasok minden egyes ülés mellé kapnak konnektort, hogy használhassák a laptopjukat, töltésre szoruló elektromos kütyüiket. A bisztró is megújul, az étkezőkocsiban 21 utas foglalhat helyet.
Az elsőosztályú utastérben az új ülések alkalmazásával több hely marad az utasoknak

A 21 férőhelyes bisztró is megújult, új arculattal várja az éhes utasokat

A mozgáskorlátozott és más fogyatékkal élő utasok számára is könnyebb lesz a közlekedés: az ülések számát például Braille-írással is feltüntetik és könnyebben megközelíthetik a taktilis vezetőelemek segítségével a helyüket a láttássérültek. Emellett a kerekesszékkel utazók számára egy további helyet alakítottak ki a vonaton.
A kisgyermekkel utazók számára megmaradt a fülke, mint elkülönített utastér
(fotók: DB AG)

A 44 vonatba összes 16900 ülést, 22200 m2 padlószőnyeget, 1700 asztalt építettek vissza. Az utastájékoztató rendszerhez 2000 TFT-monitor csatlakozik és összesen 135 kilométernyi kábelt építenek be pluszban a szerelvényekbe.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.