2012. 03. 05.

Felújítják a villamosokat

Százhúsz régi villamost újít fel a Wiener Linien. A járművek új elektromos berendezést kapnak, energiafelhasználásuk pedig 25-30 százalékkal lesz kisebb. A bécsi közlekedési társaság százhúsz szerelvényt alakít át.




A Wiener Linien 120 közúti vasúti jármű elektromos berendezését újítja fel. A számok alapján – bár ezt közleményében nem említi a társaság – egyértelmű, hogy az E2-esekről van szó. Az 1978-tól épített járműtípus villamos berendezéseinek modernizálására azért kerít sort a Wiener Linien, mert így jelentős mértékben csökkentheti az energiafelhasználását.
Pihenőjüket töltő E2-esek a simmeringi kocsiszínben

A társaság közlésük szerint évente mintegy 9000 megawattórányi villamosenergiát fogyasztanak csak a közúti vasúti járművek. A környezetet ennyi energia előállítása mintegy 4900 tonna szennyezőanyaggal terhelik.
A bécsiek elvárása szerint a járművek energiaigénye az új Chopper-vezérlésnek köszönhetően 25-30 százalékkal javul majd, ráadásul a kocsik képesek lesznek fékezéskor energiát visszatáplálni a rendszerbe.
Az E2-esek lesznek ezek szerint azok a magaspadlós kocsitípusok, amelyekre hosszú távon számít a Wiener Linien. A cég jelenleg százhúsz ilyen motorkocsit és a hozzájuk tartozó 116 darab c5 sorozatú pótkocsit üzemeltet.
A külső felújítás (LED-es kijelzők a célfilm helyett és visszapillantó tükrök a vezető munkájának könnyítésére) után jöhet a belsőségek rendbeszedése
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.