2012. 03. 08.

IC-pótlás autóbusszal

Talán nem is titkoltan az a célja a luxemburgi autóbuszos cégnek, a DeLUX-Expressnek, hogy pótolja a DB AG-nak a menetrendváltás óta meglehetősen megnyirbált távolsági kínálatát. A buszos cég Luxembourg és Frankfurt am Main között indít autóbuszjáratot.


A menetrendváltás óta meglehetősen szűkös kínálattal várja a távolsági utazókat a DB AG a Koblenz és Trier, valamit tovább Luxembourg felé vezető vasútvonalon. A vonalon mindössze napi két pár IC maradt meg, miután a tartomány és az állami vasúttársaság nem tudott megegyezni a járatok finanszírozásáról.
Rajna-Pfalz közben persze lépett és a kínálatot bővítette regionális fronton, így naponta megfordulnak a Mosel völgyében a luxemburgi államvasút, a CFL ingavonatai is.
A minőségi gyorsvonatokat kereső utasok azonban pórul jártak. Ezt a piaci rést igyekszik kihasználni a DeLUX-Express nevű társaság, akik március 20-án hétköznap napi tizenhat, hétvégén 7 pár járatot indítanak a nagyhercegség fővárosa és Frankfurt am Main között. A buszok Trier, Birkenfeld, Kaiserslautern, Mainz és a frankfurti repülőtér érintésével jutnak el a Majna-parti metropolis főpályaudvarához. Az utasok itt átszállhatnak a fontosabb nemzetközi járatokra, többek között akár a párizsi TGV-re is.
IC-vonat indul Koblenzből Luxemburgba. A járaton a DB AG két áramrendszerű, 181.2 sorozatú gépei dolgoznak a mai napig – már ami persze megmaradt a decemberi menetrendváltás után
(fotó: Halász Péter)

Az üzemeltető társaság a napi ingázókat éppúgy várja, mint a kirándulókat, turistákat. Jegyeket mintegy négyszáz árusító ponton és az interneten, a www.delux-express.de oldalon lehet venni – akár az indulás előtt 15 perccel is! A klimatizált, WC-vel is ellátott buszokban kényelmes ülések várják az utasokat. A teljesárú jegy Frankfurt am Main Hauptbahnhof és Luxembourg Gare között 35 euró. Összehasonlításul: ugyanezért az útért, ha a DB AG-t választja valaki, akkor 62,40 eurót kell fizetni az utasnak, ráadásul Koblenz állomáson át is kell szállnia.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.