2012. 03. 31.

Kolozsvári Swing

Az erdélyi város villamoshálózatának korszerűsítéséhez új járműveket is vásárol. A nemrégiben eredményesen lezárult pályázatot a már Magyarországon – Szegeden – is sikeres PESA nyerte. Jön hát a Pesa Swing Cluj!


A Szamos-parti város összesen tizenkét Swing márkanevű, „becsületes nevén” 120Na típusú villamost rendelt a lengyel PESA Bydgoszcz SA-tól. A villamosok szállításáról szóló szerződést március 27-én látta el kézjegyével Radu Moisin polgármester, Lupea Lucia a város beszerzésekért felelős vezetője, valamint Thomas Żaboklicki a PESA elnöke és Liviu Pecican a külföldi értékesítésekért felelős vezető.
Szeged (képünkön) után Kolozsvár lesz a lengyel járműgyártó új partnere
(fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI)

A tucatnyi alacsonypadlós villamos klímaberendezéssel rendelkezik majd. Az utastérben 296 polgár fér el, ebből 40 utas ülve utazhat. Az utastérben ingyenes internet-hozzáférés is rendelkezésre áll majd és a belső tereket zárt láncú kamerarendszerrel felügyelik majd.
Az első villamos 2012 májusában érkezik Mátyás király szülővárosába a gyártó közleménye szerint. Más források azt írják: már márciusban jöhetnek a Swingek az erdélyi városba.
Az új kolozsvári villamosok látványterve
(grafika: PESA)

A város által kiírt tenderen két pályázó indult: az egyik az aradi Astra járműgyár és a bukaresti városi közlekedési társaság konzorciuma volt. Ők a hírek szerint 1,87 millió euróért kínáltak egy villamost, míg a PESA „csak” 1,8 millió eurót kért a járművekért. A szerzdőskötésre végül bírósági eljárás után kerülhetett sor, mivel az Astra kifogást emelt a tender eredménye ellen.
Kolozsváron a villamoshálózat rekonstrukciója is zajlik eközben. A mintegy 25 millió eurós költségvetést javarészt az Európai Unió támogatásaiból fedezik. A korszerűsítésnek köszönhetően jelentős mértékben csökken a villamosok menetideje és jóval kisebb lesz a környezet zajterhelése az ígéretek szerint. A tervek szerint az utasforgalom növekedni fog a korszerűsítés után: a mai 166 ezer helyett akár 186 ezer utast is szállíthat egy évben a kolozsvári villamos.
Az új villamosoknak köszönhetően a környezet zajterhelése kisebb, a pályafelújítás nyomán pedig a közlekedés gyorsabb lesz Mátyás király szülővárosában. A képen egy berlini eredeti KT4D villamos kocog a személypályaudvar előtti síneken – lassan búcsúzhatnak második otthonuktól is?
(fotó: Magyarics Zoltán)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.