2012. 03. 20.

Megújul a szilvásváradi kisvasút

Mintegy 513 millió forint beruházással a jövő év végéig megújul a szilvásváradi kisvasút – tájékoztatta a vasutat üzemeltető Egererdő Zrt. médiareferense kedden az MTI-t.


Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-magyarországi Operatív Program 433 millió forintos támogatásával rekonstruálják a Szalajka-völgyön végighaladó pályát, a mozdonyt és a kocsikat, illetve az állomásokat is – közölte Vigh Ilona.
Elmondta: a fejlesztés keretében új nyílászárókat, belső alapozást és vörösfenyő lambériát kaptak a vasúti kocsik és energiatakarékos, illetve környezetkímélő motorokkal szerelik fel a mozdonyokat.
A projekt fő elemeként megújul a pálya és mindhárom állomás, illetve akadály mentesítik a területet és új játszóteret is építenek a gyermekek számára. Az épületek felújítása mellett térburkolás könnyíti majd a kirándulók pihenését.
A többi között sor kerül a völgyben futó erdészeti út felső szakaszának burkolására, így végig járhatóvá válik a Szalajka-völgy a kerekes székesek és a babakocsit toló kismamák számára – mondta a referens.
Az Egererdő Zrt. mintegy 55 ezer hektárom gazdálkodik a Mátrában, a Nyugat-Bükkben és a Borsodi dombságon. A szilvásváradi mellett a cég üzemelteti a mátrai és a felsőtárkányi kisvasutat is.
A hírhez kapcsolódik, hogy áprilistól jelentősen ritkítják a vonatokat Eger és Szilvásvárad között, így kötött pályán nehezebb lesz eljutni a Szalajka-völgybe. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jóváhagyásával a MÁV által kidolgozott terveket a RegionalBahn Blog már ismertette.

MTI, RegionalBahn.blogspot.com

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.