2012. 05. 22.

Kábeltűz Berlinben

Nem indult jól a reggel a német fővárosban. A nemrégiben elkészült Ringbahn egy szakaszán megállt az élet – vélhetően kábeltűz miatt. A pontos okot nem tudni még, könnyen lehet, hogy célzott támadásról van szó. A biztos dolog a késés és a káosz az Ostkreuz térségében.


A berliniek még élénken emlékezhetnek a tavaly őszi gyújtóbombás merénylet-kísérletekre. A főváros kötöttpályás közlekedését napokig megbénító sorozat maradandó emlékeket hagyott mindenkiben. De korábban is volt már hasonló merénylet és akkor is éppen az Ostkreuz térségében, a berlini S-Bahn legforgalmasabb csomópontjában.
Kedden az Ostkreuztól délre eső pályaszakaszon, nevesül az Ostkreuz–Treptower Park–Sonnenallee–Neukölln szakaszon jelenleg egyáltalá nem közlekednek vonatok a híradások szerint. Ráadásul ebben a térségben már tegnap is gondok voltak, biztosítóberendezési zavarok miatt akadozott a vonatforgalom. A kedd reggeli esetnél azonban a DB AG rendőrségi intézkedést jelölt meg, mint a forgalmi zavar okát. Azóta kiderült: kábeltűz miatt állt le a vasúti forgalom. Azonban ennek okáról nem lehet tudni semmi biztosat, a rendőrség és a DB AG sem nyilatkozik.
Utastájékoztatás

A tűz miatt a környéken a jelzők megállj állásba váltottak. Magát a tüzet a vasutasok könnyedén megfékezték a tűzoltókészülékek segítségével. A kár azonban jelentős, a rendőrség pedig délelőtt még helyszínelt a környéken.
A bűncselekmény gyanúját támaszthatja alá az is, hogy a mostani helyszín közelében már a hétvégén is felgyújtottak egy építési területet a szélsőbaloldali csoportokhoz köthető elkövetők. Ez a cég, nevesül a LAT a BVG-nek és a DB AG-nak is épít távközlési és biztosítóberendezési szerelvényeket. A környéken egyébként egy gyorsétterem ellen is követtek el merényletet: kövekkel és irtózatosan büdös folyadékkal telt palackokkal dobták be annak kirakatát.
A forgalomból már kivont, magántulajdonba került emeletes busz is segédkezik az S-Bahn-pótlásban
(a képek forrása: Der Tagesspiegel)

Az S-Bahn a helyreállításig, további rendelkezésig korlátozott módon közlekedik. Az S8-as viszonylat csak az Ostkreuz–Birkenwerder; az S9-es és az S45-ös csak a Flughafen Schönefeld–Schöneweide szakaszon jár. A Ringbahn szerelvényei Neukölln–Westkreuz–Ostkreuz viszonylaton közlekednek, a szokásos 5 helyett 10 percenként. Az S47-es viszonylat szerelvényei csak Spinderlsfeld és Schöneweide között járnak. Emellett nem közlekednek az S5-ös viszonylat sűrítő járatai, a vonalon csak húsz percenként indulnak a vonatok. A kieső szakaszon buszos pótlást szervezett a DB AG.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.