2012. 06. 06.

Hetekig zárva lesz a Gotthard

A hírek szerint immáron nem csak három napig, hanem hetekig zárva lehet a Gotthadbahn, Svájc egyik legfontosabb tranzit-vasútvonala. Mint arról hírt adtunk: kedden délelőtt földomlás miatt kellett lezárni a pályát Göschenen térségében.


Az SBB közlése szerint várhatóan július 6-áig biztosan le lesz zárva a Gotthardbahn, az ország egyik legfontosabb, észak-déli irányú tranzit-vasútvonala.
Amint arról már hírt adtunk: nem sokkal kedden délelőtt 9 óra előtt történt a hegyomlás Gurtnellen közelében. A hírek szerint a pályán dolgozó külső cég három munkatársát sodorta el a föld, kettő megsérült közülük, a harmadik eltűnt. A hegyomlásban lezúdult föls a pályageometriát is érinti, komolyabb helyreállítási munkák lesznek szükségesek. Több felsővezeték-tartó oszlop és egy védőfal is megsérült.
Az SBB közölte: az egy hónapos vágányzár idején megpróbálják a szakemberek a további hegyomlást megakadályozni, aminek veszélye igen nagy. Emellett nekifognak a sérült pályarészek helyreállításának is.
A hírek szerint az eltűnt munkást még nem találták meg.
Az SBB alapos pótlási tervet dolgozott ki az elmúlt órákban, ennek részleteit már közzé is tette honlapján. Javarészt egyezik a tegnap bevezetett operatív pótlás rendjével a hosszabb ideig tartó vonatpótlás rendje.
Az SBB közlése szerint az EuroCity-vonatok Zürich HB és Milano Centrale között le lettek mondva. A Zürich HB–Lugano–Chiasso és a Basel SBB–Lugano vonalon közlekedő ICN-járatok csak Arht-Goldau állomásig mennek, Arth-Goldau és Chiasso között lemondták a járatokat. A Zürich HB/Basel SBB–Locarno IR-vonatok Erstfeld és Göschenen között nem járnak. Az SBB Flüelen és Göschenen vonatpótló buszokat indított, amelyek azonban nem állnak meg útközben.
A vonatpótlás miatt a Luzern és Brunnen között közlekedő S3-as viszonylat vonatait megállítják Flüelenben. Az EC- és ICN-vonatok utasait Arth-Goldauban az IR-vonatokra irányítáják át, hogy Flüelenben elérjék a vonatpótlókat.
A Gotthardon átutazó utasoknak az SBB azt javasolja, hogy Brig felé tegyenek kitérőt, ez legalább 60-90 perccel növeli meg az utazás hosszát.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.