2012. 06. 13.

Kávé- és snack-automaták kerülnek a GYSEV-vonatokra

Kávé és szendvics automatákkal szereli fel vasúti kocsijait a GYSEV. A fejlesztés az összes kocsit érinti, így az IC-k, valamint a gyors-, és személyvonatok utasai is komfortosabb körülmények között érhetik el úti céljukat a jövőben. Igaz, nem az összes vonat összes kocsiját, hanem egyelőre csak hármat.
A GYSEV a regionális és az IC-forgalomban közlekedésben részt vevő vasúti kocsikat és motorvonatokat is kávé és szendvics automatákkal látja el. Az egyik hazai kávéautomata forgalmazó céggel kötött megállapodás értelmében a gépeket a cég biztosítja, ők is töltik fel az automatákat. A GYSEV szakemberei végzik el a biztonságos beszerelést és a vasúttársaság biztosítja a szükséges áramforrást. Az automaták üzemeltetése így a vasúttársaságnak nem kerül pénzébe. Ha a most kezdődő próbaüzem sikeres lesz, a jövőben a GYSEV összes vasúti kocsijába kerül kávé és szendvics automata. Egyelőre ugyanis csak három járműbe kerül majd a berendezés.
„A GYSEV Zrt. folyamatosan igyekszik kényelmesebbé, gyorsabbá és komfortosabbá tenni járatain az utazást. Tavaly, az új vonalainkon Jenbacher motorvonatokra cseréltük az elavult BZ-ket. Emellett a regionális közlekedésben jelentős szerepet játszó Schlieren kocsikat is felújítjuk: új belső tér, klíma és wifi várja az utasainkat. Az országban elsőként biztosítottuk a vonatokon a wifi-szolgáltatást. Mostantól pedig kávé és szendvics automaták is gondoskodnak utasaink kényelméről. Ezzel pedig egy hónapok óta tervezett fejlesztést valósítunk meg, köszönhetően partnereinknek és az előremutató megoldásokat kereső és megvalósító munkatársainknak” – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.
Az IC-kben megszűnnek az étkezőkocsik, de ha a GYSEV-nél beválik, a MÁV-START is átvenné az automatás megoldást
(fotók: Halász Péter)

Ha a GYSEV-nél sikeresek lesznek a próbák, akkor a MÁV-START is nyitott az ilyen kezdeményezésekre – tudatta a cég vezérigazgatója, a GYSEV-től érkezett Ungvári Csaba.
Június 15-én ugyanis megszűnik az InterCity-járatainkon a büfékocsi. A kávé és szendvics automaták pedig kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy utasainknak a jövőben is minőségi büfé jellegű szolgáltatást nyújtsunk a korábbi költségek töredékéért” – mondta Ungvári.
Dávid Ilona szerint örvendetes, hogy a két vasúttársaság közösen próbál tenni az utasok kényelméért. „A GYSEV-nél és a MÁV-nál is kötelességünk minden lehetőséget megragadni, hogy a vasúti közlekedést népszerűbbé tegyük. Ebben a hosszú folyamatban lehet egy apró, de fontos mérföldkő a kávé és szendvics automaták beszerelése, hiszen természetes, hogy egy hosszabb utazás alatt megéheznek az utasaink, vagy pl. munkába menet szívesen isznak egy kávét, frissítőt. Ezek az újítások is előrevihetik a közösségi közlekedés ügyét. Fontos hangsúlyozni, hogy olyan megoldást találtunk, amely voltaképpen nem kerül plusz költségbe, hiszen a GYSEV csak a helyet biztosítja, teret adva az utasok igényeinek” – mondta Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnöke, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.
A GYSEV mindezek mellett olvasnivalóval is ellátja utasait: a nyugaton már ismét „Kundenmagazinok”, fedélzeti magazinok hazai változatával jelentkezik: a GYSEV Magazin a vasúttársasággal kapcsolatos híreket, a régió turizmusával kapcsolatos információkat valamint az utasok kikapcsolódását segítő rovatokat is tartalmazza majd minden hónapban.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.