2012. 06. 29.

Vizet oszt a MÁV

A hétvégére és a jövő hét elejére várható hőségre tekintettel a MÁV-csoport vizet oszt a forgalmasabb állomásokon az utasoknak. Ajánlják, mindenki vigyen magával az útra innivalót – az utolsó büfékocsikat ugyanis egy rendkívül okos döntéssel pont a nyári menetrend idejére vonták ki a forgalomból. Talán a Keleti pályaudvaron is megcsinálják a vízcsapokat?


A MÁV-csoport közleményben tudatta pénteken kora délután:
A MÁV-START Zrt. a holnaptól elrendelt hőségriadóra való tekintettel a szombat délelőtti óráktól kezdve ismételten ásványvizet biztosít az utasai számára. Az egyliteres ásványvizet a budapesti fejpályaudvarokon, továbbá tíz nagyobb vidéki vasútállomás peronján mindaddig osztja, amíg ezt a rendkívüli meleg szükségessé teszi. A MÁV Zrt. az országos vasúthálózaton folyamatosan méri a sínhőmérsékletet, magas érték esetén a biztonságos vonatközlekedés érdekében fokozott pályafelügyeletet vezethet be.
A személyszállító vasúttársaság - az utasok jobb komfortérzete érdekében – június 30-tól a budapesti fejpályaudvarokon továbbá tíz nagyobb vidéki állomáson vízosztást kezd. A nap folyamán a Budapest-Keleti, a Budapest-Nyugati és a Budapest-Déli pályaudvaron, a miskolci, a szegedi, a debreceni, a nyíregyházi, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai, a zalaegerszegi, a békéscsabai és a győri állomásokon lehet majd átvenni az ingyenes ásványvizet a vasúttársaság dolgozóitól. A MÁV-START javasolja az utasainak, hogy az utazásukat elegendő mennyiségű ivóvízzel kezdjék meg.
A vasúttársaság elsődleges célja, hogy az utasai számára minél komfortosabb utazási körülményeket biztosítson, ezért különös figyelmet fordít a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseinek működtetésére, a járművek indulás előtti és menet közbeni hűtésére.”
Vajon a Keletiben működőképessé teszik a ledugózott vízcsapokat?

Kíváncsian várjuk, hogy valóban így lesz-e, valóban kapnak-e az utasok vizet a nagy melegben? De persze, ahogy azt tettük a múlt héten is, ismét megnézzük, hogy ha éppen palackozott változatot nem kaphatunk – mert a sajtótájékoztató véget ért, vágóképeket pedig már nem készítenek a tévéstábok – hol vehetünk magunkhoz még vizet? A Keleti pályaudvaron múlt hétvégén tapasztaltak kapcsán ismételten kerestük Hackl Mónikát, a MÁV Zrt. megbízott kommunikációs igazgatóját, azonban telefonos hívásunkra nem válaszolt, elektronikus levelünkre szintén nem kaptunk választ, így csak a korábbi nyilatkozatát tartjuk érvényesnek, miszerint ő nem illetékes sajtóügyekben.
A MÁV-csoport közleményből nem felejtette ki az önreklámot sem: jelzik, hogy 360-as forintos pótdíjért cserében bárki beülhet hűsölni a balatoni gyorsvonatokon közlekedő egyetlen légjavítós IC-kocsiba.
(fotók: Halász Péter)

Emellett a MÁV-csoport az év eleji hófrász után az aktuális hőfrászt is belengette. Tudatták, hogy „a vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és amennyiben a 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, a magas sínhőmérsékletnél – 50-60 Celsius-fok között – a pálya deformálódhat. Amennyiben ennek jelei mutatkoznak, a vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedtetés érdekében sebességkorlátozást vezet be. A felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak. Emiatt felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés, -sérülés előfordulhat a nagy melegben. A MÁV Zrt. pálya- és felsővezeték-hálózatát karbantartó ügyeletesei folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák a keletkező pályahibákat.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.