2012. 07. 01.

Csőtörés a Gellért térnél

Nyolcszáz köbméter vizet kell a 4-es metró épülő állomásáról eltávolítani a XI. kerületi Szent Gellért tér közelében történt csőtörés miatt – mondta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője vasárnap este az MTI-nek. Eközben jelenleg is folyik a csőtörés miatt történt károk felmérése, ezért az már biztos, hogy a vasárnap esti üzemzárásig nem indul újra a közösségi közlekedés a Bartók Béla úton – közölte Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója az MTI-vel.


Ismertetése szerint még az is kérdéses, hogy rendeződik-e a helyzet a hétfő reggeli üzemkezdetig, ha nem, akkor erre már felkészültek: 7-es a buszcsalád kerülő útvonalon közlekedik, a villamosok helyett pedig szintén autóbuszok járnak majd – ugyancsak kerülő útvonalon.
Vitézy Dávid megerősítette, hogy a csőtörés miatt a 4-es metró Gellért téri állomását is elöntötte a víz, a becslések szerint mintegy 800 köbméter víz folyt be oda, eláztatva az állomás frissen beépített mozgólépcsőjét is. Azt is elmondta, a víz átfolyt a Fővám téri állomásra, ott már befejeződött a szivattyúzás.
Kisdi Máté elmondta: a tűzoltók megkezdték a víz szivattyúzását a Gellért téri állomásról, és mivel a szivattyúk benzinnel működnek, a munkaterületet kiürítették.
A Gárdonyi Géza téri villamosmegálló után nem sokkal már a rendőrség zárta le a Bartók Béla utat a Gellért tér felé

Este fél nyolc körül víz már nem látszott, sár annál több. Lehet, hogy a pályát is alámosta a víz, ezt még nem tudni. Ha hétfőn nem tudják felvenni a forgalmat, akkor a BKK és a BKV felkészült a villamosok pótlására – tudatta Vitézy Dávid

Kora este sikerült elzárni a vízvezetéket a főváros XI. kerületében történt csőtörésnél – tudatta a Vízművek. Közölték: a vízművek szakembereinek sikerült elzárniuk a vezetéket, így megkezdhetik a csőtörés helyének feltárását és a sérült vezeték kijavítását.
Megkezdődött a helyszín takarítása is, így hamarosan legalább a gyalogosforgalom megindulhat a környéken.
A vízművek közölte azt is, hogy átmenetileg – egy-két óráig – vízhiány lehet a környéken, ez a Gellérthegy egy részét: a Gellért teret és a Bartók Béla út egy részét érinti.
Több villamos is a vízben szorult, legalább egy Tátra-páros és egy ICS várja, hogy kimentsék a víz, később a hordalék alól
(fotó: Mihádák Zoltán / MTI)

A vízművek helyszínen dolgozó szakemberei szerint egy 1000 milliméteres és egy 200 milliméteres nyomócső tört el az Orlay utca 1. előtt. Kisdi Máté az MTI-nek elmondta: mintegy 15 méter átmérőjű, több méter mély gödör keletkezett. Az útburkolat darabjait 20-50 méterre sodorta a víz.
Az MTI tudósítója látta, hogy a beton több parkoló autó alatt betört, a kocsik műszaki mentése folyamatban van.
Kisdi Máté beszámolt arról is, hogy a tűzoltók egy idős férfit mentettek ki a Bartók Béla útba torkolló Orlay utcából, a férfi a víz miatt sehova nem tudott menni.
A környéken lakók beszámolói szerint a víz az Orlay utcában a második emeletig ért.
A feszültségmentesített, de szárazon maradt szakaszon rekedt villamosokat a BKV Unimogja húzta vissza a Bocskai úthoz

A szóvivő közölte azt is, hogy a tűzoltók még mindig szivattyúznak a műegyetemi alagsorban is, mivel a víz oda is bejutott. Ott egy vegyszerekkel teli helyiséget kell biztosítaniuk, amelyet körbevett a víz.
Hozzátette, hogy megkezdték az épületek statikai vizsgálatát a csőtörés helyszínén, az Orlay utcában.
Több napig is eltarthat az útburkolat és a csőhálózat javítása a XI. kerületi Bartók Béla út és a Gellért tér találkozásánál, ahol egy nagynyomású vízvezeték tört el, és a víz elárasztotta a környéket – mondta Lévay Zsuzsanna, a Vízművek szóvivője.
A 7-es buszcsalád a Villányi és a Hegyalja út érintésével közlekedik vasárnap. A Móricz Zsigmond körtéren a Pest felől érkező kocsik előbb a Villányi út–Fehérvári út összekötő vágányon jönnek...

...majd a Pest felé tartó buszok megállójába fordulnak...

...végül tengelyben megfordulva folytathatják az utazásukat a dél-budai végállomások felé. Pest felé egyszerűbb a dolog: a tengelyben fordulás után irány a Villányi út
(a másképpen nem jelölt képeket Halász Péter készítette)

A kora esti helyszíni tapasztalatok szerint 7-es buszcsalád járatai jelenleg a Móricz Zsigmond körtér és az Erzsébet híd között a Villányi és a Hegyalja út érintésével közlekednek. A RegionalBahn helyszíni tapasztalatai szerint a 19-es és a 41-es villamosok a Batthány tér és a Döbrentei tér között; a 18-asok pedig a Széll Kálmán tér és a Döbrentei tér között járnak. Dél-Budán a 41-es és a 47-es villamosok Budafok és Kamaraerdő felől csak a Bocskai útig járnak; a Móricz Zsigmond körtér és az Etele tér között pótlóbuszok közlekednek.
A Budapesti Közlekedési Központ később közölte: több járat is terelve közlekedik. A 7, 7E, 173 és 173E jelzésű autóbuszok a BAH-csomópont felé terelt útvonalon közlekednek, nem érintik sem az Etele tér, sem Újpalota irányába a Rudas gyógyfürdő, illetve a Szent Gellért tér megállókat, megállnak viszont mindkét irányban az Erzsébet híd budai hídfőjénél, a 8-as busz megállójában. Megnövekedett menetidővel kell számolni. A 86-os busz teljes útvonalon közlekedik a Bogdáni út és a Függetlenségi park között, de a Budafoki út helyett a Műegyetem rakparton.
A 18-as villamos szintén megosztva, a Savoya park és Újbuda-központ, illetve a Döbrentei tér és a Széll Kálmán tér között jár csak. A 19-es villamos csak a Döbrentei tér és a Batthyány tér között, a 41-es villamos megosztva, Kamaraerdő és Újbuda-központ, illetve a Batthyány tér és a Döbrentei tér között, a 47-es villamos csak Budafok, Városház tér és Újbuda-központ között közlekedik, míg a 49-es villamos jelenleg egyáltalán nem jár.
A 47-es és 49-es villamosokat helyettesítő összevont pótlóbuszok a Bartók Béla út helyett a Műegyetem rakpart – Irinyi József út terelt útvonalon közlekednek, mindkét irányban kimaradó megállók a Szent Gellért tér és a Gárdonyi Géza tér. A Kálvin téren az Etele tér irányában a 9-es autóbuszok megállójában állnak meg, az Üllői út elején.
A forgalom végül éjfél körül helyreállt. A 86-os és a 233E buszok továbbra is terelve közlekednek, a többi járat a megszokott útvonalán közlekedik.

MTI, RegionalBahn információk

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.