2012. 08. 15.

Úthibák

A közvélemény felzúdulása követte a közlekedési társaság intézkedését, miszerint egy rossz állapotú utcában mostantól nem járnak a buszok. A burkolat állapota miatt ugyanis 5 km/h-s sebességkorlátozást rendeltek el – a járatok üzemeltetője azonban ezt és az egyenetlenségeken a buszok közlekedését nem vállalja.
A berlini Hildegard-Jadamowitz-Straße olyan rossz állapotban van a közút fenntartója szerint, hogy a kijavításig számos helyen 5 km/h-ra kellett korlátozni a forgalom sebességét. A dolog pikantériája, hogy a BVG Ostbahnhof és Stralau, Tunnelstraße között közlekedő 347-es autóbusz-viszonylata is erre közlekedik, így az alacsonypadlós kocsiknak is be kellene tartani a sebességkorlátozást. Ezt azonban nem vállalja a BVG, már csak azért sem, mert a közút olyan rossz állapotú, hogy szinte szétesnek az autóbuszok.
A 347-es busz nem tesz kitérőt a Hildegard-Jadamowitz-Straße felé
(a térkép forrása: BVG)

Emiatt döntött úgy a társaság, hogy a 347-es kitérőjét felhagyják és egy utcával délebbre, a 240-es viszonylattal azonos módon közlekedtetik a buszokat.
A kiskockakővel burkolt Hildegard-Jadamowitz-Straße az 1950-es években épült ki, amikor a Karl-Marx-Alle (akkoriban Stalinalle) melletti épületeket felhúzták. Az útpálya alapját akkoriban törmelékből építették – ez ugyancsak nagy mennyiségben rendelkezésre állt a II. Világháború utáni Berlinben. A városi szentáus becslése szerint a meglehetősen egyenetlen útburkolatot teljesen fel kellene szedni és az alépítménytől kezdve újjáépíteni – ez pedig eurómilliókba kerülhet a becslések szerint, hiszen akkor el kellene végezni a szükséges közmű-rekonstrukciókat is.
A 347-es viszonylat az immáron a burkolat állapota miatt felhagyott szakaszon imbolyog
(fotó: Kai-Uwe Heinrich / Der Tagesspiegel)

A kétes állapotú burkolat. A BVG nem engedi rá a buszokat
(forrás: Radio Berlin / rbb)

A BVG tehát úgy döntött, hogy augusztus 13-ától további rendelkezésig, várhatóan az útpálya rekonstrukciójáig nem közlekedteti az érintett szakaszon a buszait.

Halász Péter

2 megjegyzés:

  1. Szerintem ezeket a rohamkocsi vinné el, ha tudnák, milyen körülmények között járt évekig a hetes buszcsalád a Thököly úton...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Thököly már istenes, mondjuk egy laza Ferenciek tere–Blaha Lujza tér kanyartól is idegesek lennének. Vagy egy szakaszosan kiépített rákoskeresztúri buszkorridortól a Jászberényi úton Rákos és a Maglódi út között. :)

      Törlés

Figyelem!

Oldalunkon bizonyos esetben, elsősorban régebbi írások esetén vagy időszakosan valamennyi írás esetén előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.