2012. 09. 18.

Különleges könyvesbolt

Németországban nagy népszerűségnek örvend a vasút és van kultúrája és bőséges irodalma a vasúti közlekedés történetének. Sőt, egy magára valamit is adó városban legalább egy, a témával foglalkozó könyvesbolt is akad.

Berlinben azonban, mint fővárosban több is akad. Mi magunk is meglátogattunk többet, a Mierendorffplatzon lévő, jobbára vasútmodellekkel foglalkozó létesítményt; de ugyancsak ismerjük a híres Flügelradot a Potsdamer Platz közelében. Ha azonban a legjobbat kellene ajánlani, akkor szinte gondolkodás nélkül a Lokomotive lenne a válaszunk. Az U3-as és az U9-es metró Spichernstraße megállójának közelében, egy mellékutcában megbúvó üzletben minden van, mi a vasútbarának kedvére válhat.

A viszonylag nagy üzlethelyiségben rengeteg antikvár könyv és kiadvány mellett a legfrissebb újdonságok is mindig elérhetők. Sőt, előrendelést is szívesen teljesít a tulajdonos, aki mindig saját maga ül a kasszában. Legalábbis amikor mi ott jártunk, így volt, segédje, ha éppen dolgozott, akkor a raktárban szorgoskodott. Különösen hangulatossá teszi a helyszínt az, hogy itt nem ám pénztárgéppel készül a nyugta, hanem a jó öreg, kézzel írt számolócédulát kapjuk meg. No és persze az eladó-tulajdonos mindig tudja, hogy mi van a könyvben, amit megveszünk, nem egyszer hallottuk, hogy „ez kiváló választás!” Pedig akkor már nem is kellett „eladnia” a termékét, hiszen ki volt fizetve.
Az előrendelésekről csak annyit, hogy nemrégiben körülbelül tíz kiadványt rendeltünk meg mintegy egy hónappal korábban; mindösszesen egy olyan könyv hiányzott a csomagból, amit máshol sem lehetett kapni.
Mindezek után tehát álljon itt néhány hasznos adat, mindennemű reklám nélkül:
  • Cím: 10777 Berlin, Regensburger Straße 25.
  • Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 13:00–18:30; szombaton: 10:00–14:00.
  • Megközelíthető: az U3-as vagy az U9-es metró Spichernstraße megállójától alig öt perc gyaloglással. 
  • Weblap: www.lokomotive-fachbuchhandlung.de

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.