2012. 11. 06.

Novemberi nosztalgiák

A budapesti villamosközlekedés 125. születésnapja alkalmából szervezett programsorozat tovább folytatódik novemberben is. Sőt, az egyik igazán nagy durranás csak most következik: november 25-én irány a Nagykörút!






A Nagykörúton a Nyugati pályaudvar és a Király utca között indult el az első budapesti elektromos városi vasút. A próbaüzem után hamarosan városszerte elterjedt a villamos – így idén ünnepelhetjük a közlekedési ágazat magyarországi jelenlétének 125. évfordulóját.
Eme jeles évforduló alkalmából a BKK és a BKV számos nosztalgiavillamosos programot szervezett: e sorozatba illeszkedett a IV. Kamaraerdei Villamosnap és a Széll Kálmán téri nosztalgia-csomópont is.
A 436-ossal biztosan találkozhatunk a nagykörúti járműparádén

Azonban a facebookon is közzétett információk szerint az igazán különleges csemege csak most következik! Az évforduló alkalmából szervezett programsorozat egyik csúcspontja november 25-én, vasárnap lesz. Ekkor a Nagykörúton a forgalmi villamosok között, várhatóan 9:38-tól kezdődően tiszteltét teszi valamennyi közlekedtethető villamostípus Újbuda-Központ és a Széll Kálmán tér között. A várhatóan másfél órás rendezvényt követően a Széll Kálmán téren ünnepi köszöntők hangzanak majd el, végül pedig járműbemutató keretében találkozhatnak az érdeklődők a járművekkel. Ezen időszakban, várhatóan 13 órától 15:30-ig nosztalgiaszerelvények közlekednek a Széll Kálmán tér és a Blaha Lujza tér között. A negyedóránként induló járat nem minden megállóban áll majd meg a tervek szerint.
Ezeken felül pedig lesz egy 125-ös jelzésű körjárat is, amelyen az UV-szerelvény a Széll Kálmán tér–Szent Gellért tér–Városház tér–Újbuda-központ–Nagykörút–Széll Kálmán tér útvonalon megy majd három kört.
Az UV-szerelvény az évfordulós körjáraton közlekedik majd – stílszerűen 125-ös jelzéssel
(képeink a IV. Kamaraerdei Villamosnapon készültek, fotók: Halász Péter)

Az évforduló alkalmából tovább gyarapodik majd a főváros nosztalgiaflottája: a november 28-án, szerdán a 2-es villamos vonalán napközben forgalomba áll majd a várva várt 2624-es pályaszámú kocsi is – rajta kívül persze más nosztalgiajárművek is feltűnnek majd a Duna-parti vonalon. És hogy miért teszik mindezt egy szürke szerdai napon? Nos azért, mert ez a nap az igazi évfordulója a budapesti villamosközlekedésnek: 1887. november 28-án nyílt meg ugyanis az első budapesti villamosvasút.
Végül még egy fontos megjegyzés: a szervezők a program megváltoztatásának jogát fenntartják, a részletekkel pedig idejében jelentkezünk a RegionalBahn lapjain is.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.