2012. 12. 11.

Kitiltották a füstölgőket

Budapesten lassan már két éve tilos dohányozni a tömegközlekedési megállókban. A MÁV-csoport ehhez egy törvénymódosítás nyomán 2012 elején csatlakozott. Emiatt is furcsa lehet külföldön a budapesti turistának, ha a villamosmegállóban dohányoznak. Pedig így van: Németországban és Ausztriában a nagyvasúti pályaudvarok füstmentesek csak, de ott is lehet dohányozni a kijelölt helyen. A városi közlekedés megállói azonban eddig korlátozás nélküliek voltak.


A Berlin melletti tartományi székhelyen, Potsdamban úgy döntöttek, hogy a jövőben korlátozzák a dohányzást a városi tömegközlekedés megállóiban. Korábban erre vonatkozóan semmiféle korlátozás nem volt a megállóhelyeken. Mindez annak fényében is érdekes, hogy Németországban már 2007. szeptember 1-je óta tilos a távolsági vonatokon a dohányzás és a pályaudvarokon is csak a kijelölt helyen szabad dohányozni.
A villamos mögötti utasváróban nem lehet dohányozni a jövőben, csak a fedetlen peronrészeken
(fotók: Halász Péter)

A most a potsdami városi közgyűlés elé terjesztett indítvány szerint a városi közlekedési megállóhelyek fedett területein, azaz a perontetők és utasvárók területén tilos lesz dohányozni a jövőben, csak a szabad térségekben szabad majd rágyújtani.
Korábban egyébként volt már ilyen próbálkozás Potsdamban: 2010 nyarán a budapestihez hasonló teljes tiltásról tárgyaltak a városatyák, az indítvány azonban akkor elbukott.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.