2012. 12. 04.

Tschüß, Herr Kaida!

A Wiener Linien diadalittasan tudatta: december elejétől lecserélte a cég hangját. Ahogy arról mi is beszámoltunk már többször: Franz Kaida helyett immáron egy női hang, Angela Schneider beszél hozzánk a cég járatain, a telefonos ügyfélszolgálaton és még számos helyen.


Hogy mennyire nyerte meg a bécsi lakosságot a Wiener Linien új hangja, azt nem tudjuk. Mindenesetre az eddigi jellegzetesen bécsi hangot, Franz Kaidát nyugdíjazta a tömegközlekedési cég. Még az ősz elején írtunk arról, hogy negyven év után vesz búcsút Franz Kaida és hangja a bécsi tömegközlekedéstől. A Wiener Linien, bátran állíthatjuk, forradalmi lépésre szánta el magát, amikor elhatározta: a jövőben új hang mondja be a megállókat és az átszállási kapcsolatokat a járatain. A váltás végülis időszerű volt: Kaida úr idén hetven esztendős és a Wiener Linien szeretné megoldani a jövőben is a hangosbemondások felvételét. Ennek érdekében, követve a nemzetközi trendeket, egy női hangot szeretnének bevezetni, megőrizve a bécsi tájszólás jellegzetességeit. Ráadásul az új hanghoz angol nyelvű bemondások is társulnak, mert úgy véli a cégvezetés, hogy a németet nem értik a turisták, márpedig erre szükség van egy fontos turisztikai célpont esetében.
Angela Schneider és Franz Kaida
(fotó: Thomas Jantzen / Wiener Linien)

Hogy mennyire lehet bécsi az új hang, azt nem tudjuk. Az viszont biztos, hogy Kaida úr jellegzetes hangja és orgánuma fájón fog hiányozni a Wiener Linien járatairól. Angel Schneider hangját elhallgatva pedig mi legalábbis nem találtunk semmiféle „bécsiességre” utaló nyomot. Mindazonáltal reméljük, legalább annyira ikonikus lehet az egyébként Kaida úrnál nem sokkal fiatalabb, idén 49 esztendős színésznő hangja, mint amilyen a nagy elődé volt. Az első visszajelzések is meglehetősen negatívak: nyilván a négy évtizednyi megszokottság után merész lépés volt egy ilyen újítás a Wiener Linientől. A nyilvános fórumokon érkező megjegyzések egyelőre azonban nem éppen pozitívak, a legfinomabb is az volt, hogy „ezt bizony meg kell még szokni...”
Azt sem árt hozzátenni, hogy Angela Schneider hangját mintegy 21 ezer ember választotta a Wiener Linien internetes szavazásán. Igaz, az alternatíva finoman fogalmazva is rosszabb volt, így könnyű volt a választás.
A Wiener Linien grafikája az új bemondóhang kapcsán: 4780 állomási bemondást, 1277 állomásnevet és 40 telefonos ügyfélszolgálati szöveget mondattak fel a 21 ezer ember által választott hanggal
(grafika: Wiener Linien)

Tessék választani!

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.