2012. 10. 04.

Megvan az új hang

Szeptemberben tette fel szavazásra a kérdést a Wiener Linien, hogy ki legyen az új hangja a cégnek? Akkor ugyanis jelezték: Franz Kaidát, illetve az ő 1968 óta használt hangját le kívánja cserélni a bécsi társaság egy markáns, a cég arculatához igazodó női orgánumra.



Eldőlt, hogy Angela Schneider lesz a Wiener Linen új hangja. Mint arról hírt adtunk, a Wiener Linien az ikonikus bécsi hangot, követve a nemzetközi trendeket, egy női hanggal váltaná le, megőrizve a bécsi tájszólás jellegzetességeit. Ráadásul az új hanghoz angol nyelvű bemondások is társulnak, mert úgy véli a cégvezetés, hogy a németet nem értik a turisták, márpedig erre szükség van egy fontos turisztikai célpont esetében. A hírek szerint angolul ugyanaz a hang mondaná fel a fontos információkat, mint németül – kérdés, mennyire lesz németes akcentusa a hangját kölcsönző hölgynek.
Átadta a stafétát. Franz Kaida (jobbra), a Wiener Linien korábbi biztonsági főnöke és a bécsi közlekedési ikonikus hangja jelképesen átadta a mikrofont a közlekedési vállalat új hangjának, Andrea Schnediernek. Kaida urat még decemberig hallhatjuk a bécsi tömegközlekedés járatain
(fotó: Wiener Linien)

A bécsi születésű, idén 49 éves Angela Schneider szabadúszó színésznőként működik „civilben”. A Wiener Linien szavazásán az összesen beérkezett, mintegy 21 ezer voks kétharmadát gyűjtötte be a „hangja”. Schnedier a Wiener Linien sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: egy szimpatikus, kellemes utastársa szeretne lenni a bécsi utasoknak. Hangját decembertől hallhatjuk az állomásokon és a járműveken.
Vajon lehet annyira jelképes hang, mint amilyenné Franz Kaida lett?

De hogy mennyire lesz sikeres és mennyire lehet olyan emblematikus figurája, hangja a bécsi közlekedésnek, mint amennyire Kaida úr azzá lett, az bizony kérdéses.
Érdemes azt is megjegyezni, hogy Bécsben most is van női hang a közlekedésben – és akkor nem csak az utastájékoztató diszpécserre gondolunk. A metrón a „Zurückbleiben bitte!” és a „Zug fährt ab!” hangokat, valamint az e bemondások jelentőségére a figyelmet felhívó szöveget egy kellemes, bécsies női hang mondja, amely nem mellesleg egy metróvezető hölgyhöz tartozik.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.