2013. 02. 15.

Új városi buszvonal Bécsben

Új városi autóbuszvonalat indítanak a nyáron Bécsben. A 61A jelzésű autóbuszok a nyártól Liesing vasútállomásától indulnak a WLB, a badeni HÉV Siebenhirten megállójához.

Az új autóbuszvonal egy eddig csak elővárosi autóbuszokkal kiszolgált térséget tár fel. A Südbahn és a WLB vágányai közötti területen a várost elhagyó, viszonylag ritka elővárosi járatokkal lehetett csak utazni, amelyek nem feltétlenül a városon belüli forgalomra lettek kitalálva. A Wiener Linien úgy döntött, hogy saját maga indít járatot és meg is hirdette rögvest a koncessziót.
Az új viszonylat operátora a Zuklinbus lett, amely a járaton várhatóan Mercedes-Benz Citaro autóbuszokat közlekedtet majd. A koncesszió értéke, azaz a közszolgáltatási díj, amelyet a Zuklinbus bezsebelhet összesen  3528654,57 euró.

A 255-ös busz ritka és korlátozott üzemidejű Liesing és Siebenhirten közötti ágát pótolja majd az új 61A autóbusz-viszonylat
(fotók: Halász Péter)

Az új járat könnyebbé teszi a környéken élők és dolgozók közlekedését, hiszen a regionális autóbuszjáratok alapvetően a környező településekről hordtak rá a Südbahnon közlekedő gyorsvasúti szerelvényekre, illetve az U6-os metróhoz viszik az utasokat. Az új járatnak köszönhetően azonban könnyen elérhetővé válik a WLB vonala és a közeli Shopping City Süd bevásárlóközpont is. Az új viszonylat egyben kiváltja a 255-ös regionális buszjárat Liesing és Siebenhirten közötti szakaszát is, amely egyébként sem volt a legjobb: munkanapokon, illetve szombat délelőtt járnak erre a buszok, így a környéken élők okkal nem a tömegközlekedést választják, ha útnak indulnak.
Korábban létezett már ilyen számon autóbusz-viszonylat Bécsben: 1974 és 1980 között az Opera és Meidling között járt ez a viszonylat. 1980 és 1988 között pedig a Vösendorf-Siebenhirten WLB–Liesing–Kalksburg viszonylaton közlekedett autóbusz ezzel a jelzéssel. A mostani, „új” 61A az utóbbi első szakaszán közlekedik majd.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.