2013. 03. 07.

Milyen FLIRT-et szeretnénk?

Még arrébb van a szerződéskötés, így még van, aki azt gondolja, hogy lehet változtatni a 42+6 motorvonat belső elrendezésén és színtervén is. Vajon valóban kék-fehér motorvonatokat akar a magyar utas vagy végre legyen egységes a színterv?


A MÁV-Vonatösszeállítás facebook-oldalán érdekes kampányt indított: az oldal szerkesztői szerint sokkal jobb lenne a MÁV-START megszokott kék színvilágába illeszkedő színterv a beszerzés alatt álló 42 motorvonat esetében. Mint ismeretes, a pályázatot a Stadler Rail nyerte és a szerződéskötésre 30 napos türelmi idő után, március végén kerül majd sor. Az oldal szerkesztői, azt javasolják, hogy követőik írjanak a MÁV-START ügyfélszolgálatának, ha egyetértenek a felvetéseikkel, azaz azzal, hogy a motorvonatok a MÁV-csoport által egyébként alkalmazott kék színvilágú festésben pompázzanak és legyen bennük első osztályú kocsirész is.

A MÁV-Vonatösszeállítás látványterve és a felhívásuk. Vajon tényleg változtathatnak az utasok, vajon tényleg valós igény lehet a színterv lecserélése?
(forrás: facebook)

A Stadler Rail első látványterve a magyar FLIRT-ekre még 2005-ből
(grafika: Stadler Rail, fotó: Halász Péter)

A végeredmény, ahogyan 2007-től róják a magyar síneket a FLIRT-ek

Az ötlet valóban nem lenne rossz, hiszen mi, utasok találkozunk talán a legtöbbször az új motorvonatokkal. De vajon valóban jobb, ha kék színt öltenek a vonatok? Vagy legyen inkább a már megszokott vörös-fehér „FLIRT-flottaszín”? E sorok szerzője utóbbira, az egységes arculat következetes követésére voksol, nem biztos, hogy célszerű lenne, ha megismétlődne az, ami például a szürke, majd a posta-Bhv-k; illetve a 2000-es és 3000-es Szilik forgalomba állításakor történt. Kétségtelen: valamennyi variáns a maga módján attraktív, azonban közel sem segíti azt, hogy vasút egységes, markáns és következetes arculattal várja az utasokat.

Szürke Bhv mindjárt két változatban is...
 
...és ugyanaz „posta-Bhv” változatban Hatvan állomáson egy azon vonatba sorozva

Külön színtervet kaptak a Papagájok is – igazodva a szürke Bhv-khoz, mégis a „postavonatok” élére kerültek

A „Cirmosok” pedig a halberstadti-ingákhoz készültek. Önmagukban attraktív a színterv, egységességnek viszont nyoma sincs. Ugyanazt a hibát akarjuk megint elkövetni?

A másik nagy szívfájdalom sokak szemében a FLIRT-ek belső terében az első osztály hiánya. Való igaz, a hosszabb távú utazások esetében egyre népszerűbb az 1. osztály az utasok körében. De az elővárosokban ez nem biztos, hogy így lenne. Számos példa mutatja, hogy sokszor csak felesleges, üres ülőhelyeket mozgatunk ilyenkor. A Budapest-környéki elővárosi vasúti hálózat inkább hasonlít valamilyen „lebutított” S-Bahn-hálózatra, semmint hagyományos vonatok órás ütemére. Viszont a németországi tapasztalatok azt mutatják, hogy az 1. kocsiosztály alig vonz utasokat. Sokszor a rendelkezésre álló 6-8-10 „bolhás” ülőhelyet feleslegesen, üresen szállítják a szerelvények, míg a vonat többi részében komoly a zsúfoltság. Nyilván ez a pár ülőhely sokat nem segít, de azért lélektani hatása bizony van. Tegyük hozzá: például a hamburgi S-Bahn-hálózaton 2000 novemberében szűnt meg az 1. osztály, míg a stuttgarti, frankfurti és a Ruhr-vidéki gyorsvasúti hálózatokon meglehetősen üresen jönnek-mennek a vonatok az első osztályú rész tekintetében. Ugyanez igaz a kelet-német S-Bahn-hálózatokra is: Drezdában is szinte üresen látni a még megmaradt 1. osztályú szakaszokat. A többi hálózaton viszont eleve nem is volt, vagy nagyon régen meg is szűnt érdeklődés hiányában vagy az egyszerűsítés érdekében az elővárosi forgalom, a gyorsvasúti hálózaton az 1. osztály.

Elsőosztályú rész egy brandenburgi Talent 2-es motorvonaton. A járat utasforgalom szempontjából frekventált időben indult, mégsem utazott senki sem Potsdam és Schönefeld között a „bolhásban”. Bezzeg a 2. osztályú részben igen „jó ház” volt

Azt sem árt hozzátenni, hogy a magyar utazási kultúra bizony nem afelé hajlik, hogy kalauz nélküli üzemben is becsületesen használják az utasok a „bolhás” részeket. Sajnos pont emiatt is szükséges a vonatkísérők alkalmazása az egyébként kalauz nélküli üzemre is kiválóan alkalmas motorvonatokon. No meg persze azért is, mert a forgalmi utasítás vonatkísérőt ír elő a vonatokra...

A Ruhr-vidéki gyorsvasúton van 1. osztály és bérlet is váltható ide. Mégsem használják túl sokan, számos csúcsidei vonaton a hét emelt komfortfokozatú ülés teljesen üres, míg a 2. osztályú utasok zsúfoltan utaznak

„Snack-Point” egy brandenburgi RE egyik kocsijában. Ilyet szeretnénk a FLIRT-ekre?
(fotók: Halász Péter)

De vajon mi hiányzik egy korszerű elővárosi vonatból? Italautomata? Első osztály? Több ülőhely vagy éppen állóhely? Korszerű utastájékoztatás? Vagy valami más? E témában már korábban összefoglaltuk olvasóink véleményét, érdemes azt az írásunkat is végigolvasni.
Végezetül már csak egy kérdés maradt: vajon a MÁV-START kész-e változtatni a vonatok kinézetén és akár a felszereltségén vagy ezek már eldöntött dolgok? Alighanem ez utóbbiról van szó, hiszen pontos specifikáció alapján tudnak tendert kiírni. Így tehát a populista „írjunk a MÁV-nak, hátha jobb lesz” módszer alighanem elkésett megoldás.

Halász Péter

9 megjegyzés:

 1. Nyilván lehet akár utólag is italautomatát szerelni bármibe, ez végső soron csak pénz kérdése - viszont pont ezért előre (vagy legalábbis hamarabb) kellett volna gondolkodni.

  Ami a mostani ügyön túl aggasztó a "catering" témakörben, az inkább az, hogy a MÁV-nak láthatóan semmilyen koncepciója sincs a fedélzeti catering-et illetően, sem a "minőségi" vonatokra, sem a mezei elővárosiakra nézve. Elővárost illetően: egy kávéautomatát elbírna minden posta-Bhv vezérlő, FLIRT, Talent, stb. Persze az is lehet, hogy ők (sem) bíznak az utazóközönség csekély ám hatékony balhés frakciójának jóindulatában, és nem akarják szétveretni az automatákat... Kár, hogy itt tartunk.

  VálaszTörlés
 2. Kényelmesebb ülések + kék fényezés és már csak egy kávét kérnék..

  VálaszTörlés
 3. 1. osztály: nem
  kék szín: nem
  kényelmesebb ülés: lehetne, de kibírható a mostani is
  Wifi: egyértelmű, de elvileg minden elővárosi vonatra akarnak is tenni egy másik projektben

  VálaszTörlés
 4. Nem biztos, hogy populista gondolat írni a MÁV-nak, ha egyszer a "populus" pénzéből tartják el és szanálják a társaság adósságát...
  A vonatosszeallitas.hu szájt kedves és jó ötleteket tartalmazó, de a klinikai kényszerneurózis iskolapéldájaként működő oldal. A motorvonatok festésénél sokkal lényegesebb utaskomfort-problémák várnak megoldásra. Aki nem hiszi, töltsön el egy Budapest-Fonyód utat egy halbiban, vagy egy Bp-Egert a fecskében.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A gond az, hogy a Start kényszerpályán mozog. Olcsóbb WiFi-t rakni a parasztingákba, meg fecskét festeni a posta-Bhv oldalára, mint kiszórni a kukába azt, ami a kukába való, azaz a belföldi flotta legalább felét. Hangulatjavítás van, műszaki színvonalemelés nincs - eddig az előbbi is nagyon szőrmentén zajlott, most akkor egyik szemünk nevet, a másik meg sír tovább.

   Ami a színterv kiválasztását illeti, kiváló szavazás lenne a Start (még nem létező) Facebook oldalán, csak mint annyi más kérdésben, a Start az ilyen közönségkapcsolati dolgokban is borzalmasan lassan, körülményesen lép, és látszik rajtuk az állandó görcsös hozzáállás (talán a negatív társadalmi megítéléstől valól félelem miatt?). Anno az utaselégedettségi kérdőívet bíráltuk, az is jó példája volt a kicsit kisiklott közönségkapcsolati akcióknak.

   Törlés
 5. Az egységes arculat követésének hiányát épp a vörös színterv jelenti, hiszen a villamos mozdonyok és motorvonatok színe hagyományosan kék. Tehát a kék szín csak visszatérés lenne az eredeti arculathoz, amit a régi vonatok későbbi átfestésével már könnyebben lehet egységesíteni.

  VálaszTörlés
 6. De ez egy személyvonati motorvonatnak készül nem EuroCity-nek! Nem kellenek bele szerintem ezek a nagyon plusz dolgok, pl a a konnektor. Szerintem kék legyen, és a régi Flirteket és Talenteket is fessék át kékre, az úgy illik a MÁV-hoz. Az 1. osztály szerintem elfér benne hasonló módon, mint a Desirokban.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azért, hogy aztán 2. osztályként utazzanak rajta, mint a Dezsőn?... A kék színnel még egyetértenék, de az 1. osztálynak elővárosi vonaton semmi értelme nincsen.

   Szerk.: Még annyit tennék hozzá, hogy a Desiron is sokkal több értelme lenne +4 széknek, mint a semmivel több kényelmet (pl. lábtér) nem nyújtó 1. osztálynak, amit talán csak a tapolcai oldalban tudnak használni.

   Törlés
  2. @Martin Ruip Norbert: A konnektor pont egy elővárosi vonaton nem is annyira nagyon plusz dolog. Egy szolnoki zónázós kanyar bő másfél óra például... Skóciában az új szállítású Class 380-as Desiro UK motorvonatokon van konnektor, minden 4 ülésre 2, és használják is a népek.

   Első osztály: semmi értelme a budapesti elővárosi hálózaton. Viszont akkor jön ugye az az eset, amikor a Desiro-t elhajukrásszák nyári mentesítőnek a világ végére, a púposra tömött FLIRT jár Keszthelyre, és társai. De mivel nem ez az elsődleges felhasználás, szerintem az eredeti cél a mérvadó, ergo felesleges a bolhás.

   Törlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.